Μια ελαφριά υποχώρηση των τιμών υπάρχει σήμερα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Συγκεκριμένα, γύρω στις 19:30 το απόγευμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate βρίσκονταν γύρω στα 70,4 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας μείωση 0,16%, ενώ το πετρέλαιο Brent βρισκόταν στα 74,2 δολάρια, σημειώνοντας μείωση 0,02%.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εξακολουθούν να υφίστανται, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν την Τρίτη ότι αντιτίθενται στην έκταση των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες. «Μετά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών, μπορούμε να περιμένουμε κάποιο περιθώριο σταθεροποίησης των τιμών βραχυπρόθεσμα, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά επανεκτιμούν τις περαιτέρω εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG.

«Αναμένεται επίσης περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική της Κίνας και η έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων φαίνεται να δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο στις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Yeap.

Η Κίνα μπορεί να αντλήσει επιπλέον 6 τρισεκατομμύρια γιουάν (850 δισεκατομμύρια δολάρια) από ειδικά κρατικά ομόλογα σε βάθος τριετίας για να τονώσει την οικονομία που υποχωρεί, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αν και αυτό δεν κατάφερε να αναζωογονήσει το κλίμα στο χρηματιστήριο της χώρας.

Όσον αφορά τη ζήτηση για πετρέλαιο, τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσαν αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις τους για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των υποβαθμίσεων.

Προς το παρόν, η αγορά θα προσέξει τα τελευταία στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, με την εβδομαδιαία έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου να αναμένεται αργότερα σήμερα και τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών να έρχονται την Πέμπτη. Οι εκθέσεις έρχονται μια ημέρα αργότερα από το κανονικό μετά από ομοσπονδιακή αργία. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 11 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη