Η επανέναρξη της παραγωγής αργού από τη Λιβύη, μετά την πολιτική κρίση γύρω από την κεντρική τράπεζα, η οποία μείωσε τις εξαγωγές του μέλους του ΟΠΕΚ σε χαμηλό τετραετίας, οδήγησε σε πλεόνασμα προμηθειών αργού στην Ευρώπη, αναγκάζοντας τους ανταγωνιστές πωλητές να μειώσουν τις τιμές τους, λένε εμπορικές πηγές και αναλυτές.
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης ανακοίνωσε την επανεκκίνηση της παραγωγής στις 3 Οκτωβρίου μετά τον διορισμό νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Από τις 13 Οκτωβρίου, η παραγωγή είχε φθάσει σε περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.
Η χρονική στιγμή της επανεκκίνησης της Λιβύης συμπίπτει με τη συντήρηση στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, με αρκετές μονάδες στη Μεσόγειο και τη βορειοδυτική Ευρώπη να βρίσκονται σε πλήρη ή μερική διακοπή λειτουργίας. Αυτό αποδυναμώνει την τιμή των ανταγωνιστικών ποιοτήτων αργού, δήλωσαν έμποροι και αναλυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, το ασφάλιστρο του αργού Azeri Light του Αζερμπαϊτζάν έναντι του Brent αναφοράς με ημερομηνία αναφοράς έπεσε στα 1,55 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο από τον Απρίλιο.
Τις πρώτες 11 ημέρες του Οκτωβρίου, οι διαφορές άλλων σημαντικών μεσογειακών ποιοτήτων αργού – CPC Blend, Saharan και τα μίγματα Es Sider της Λιβύης – επίσης εξασθένησαν, δήλωσε η αναλύτρια της FGE Energy Sofia Pribludnaja.
Οι τιμές για το δυτικοαφρικανικό αργό, που επίσης υποκαθιστά τα βαρέλια της Λιβύης, θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμωθούν, δήλωσε ένας έμπορος. Το νιγηριανό Bonny Light προσφερόταν την περασμένη εβδομάδα κοντά σε πριμοδότηση 1 δολαρίου το βαρέλι σε σχέση με το χρονολογημένο Brent και αποτιμήθηκε λίγο χαμηλότερα, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Η κρίση της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, οδηγώντας στο κλείσιμο αρκετών πετρελαιοπηγών και λιμανιών. Οι εξαγωγές αργού της Λιβύης τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν σε περίπου 550.000 bpd, σε χαμηλό τετραετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler, και στο μισό του μέσου όρου του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Οι εξαγωγές του Οκτωβρίου έχουν μέχρι στιγμής ανακάμψει σε πάνω από 600.000 bpd και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.
Οι λιβυκές εξαγωγές αργού και συμπυκνωμάτων υποχώρησαν σε χαμηλό τετραετίας τον Σεπτέμβριο, καθώς η κρίση σχετικά με τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας οδήγησε σε διακοπές λειτουργίας
Η NOC δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Τα διυλιστήρια είχαν ήδη προβεί σε εναλλακτικές διευθετήσεις για την αγορά άλλων ποιοτήτων, υποθέτοντας ότι η διακοπή λειτουργίας της Λιβύης θα διαρκούσε περισσότερο, πρόσθεσε.
Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής λιβυκού αργού, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών το 2023, ακολουθούμενη από την Ισπανία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.
Διαβάστε ακόμη