Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το τι περαιτέρω μπορεί να συμβεί στη Μέση Ανατολή, αφού οι ανησυχίες για τη ζήτηση έριξαν την αγορά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ αυξάνονται κατά 14 σεντς ή 0,2% στα 74,39 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σκαρφάλωσαν κατά 19 σεντς ή 0,3% στα 70,77 δολάρια ανά βαρέλι. Υπενθυμίζεται, ότι οι τιμές για το πετρέλαιο υποχώρησαν περισσότερο από 4% σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων την Τρίτη, λόγω των ασθενέστερων προοπτικών ζήτησης και μετά από μια έκθεση των μέσων ενημέρωσης που ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν θα πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, μειώνοντας τους φόβους για διακοπή της προσφοράς.

Πώς οι συγκρούσεις επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου

Ωστόσο, οι ανησυχίες για κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εξακολουθούν να υφίστανται, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν την Τρίτη ότι αντιτίθενται στην έκταση των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες. «Μετά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών, μπορούμε να περιμένουμε κάποιο περιθώριο σταθεροποίησης των τιμών βραχυπρόθεσμα, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά επανεκτιμούν τις περαιτέρω εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG.

«Αναμένεται επίσης περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική της Κίνας και η έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων φαίνεται να δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο στις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Yeap.

Η Κίνα μπορεί να αντλήσει επιπλέον 6 τρισεκατομμύρια γιουάν (850 δισεκατομμύρια δολάρια) από ειδικά κρατικά ομόλογα σε βάθος τριετίας για να τονώσει την οικονομία που υποχωρεί, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αν και αυτό δεν κατάφερε να αναζωογονήσει το κλίμα στο χρηματιστήριο της χώρας.

Όσον αφορά τη ζήτηση για πετρέλαιο, τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσαν αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις τους για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των υποβαθμίσεων.

Προς το παρόν, η αγορά θα προσέξει τα τελευταία στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, με την εβδομαδιαία έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου να αναμένεται αργότερα σήμερα και τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών να έρχονται την Πέμπτη. Οι εκθέσεις έρχονται μια ημέρα αργότερα από το κανονικό μετά από ομοσπονδιακή αργία. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 11 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη