Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) μείωσε για τρίτο συνεχόμενο μήνα την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για φέτος, επικαλούμενος την αδυναμία της Κίνας, και δήλωσε ότι η αγορά οδεύει προς ένα σημαντικό πλεόνασμα το 2025, ελλείψει σημαντικής διαταραχής της προσφοράς.
Ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 862.000 βαρέλια ημερησίως φέτος από 903.000 βαρέλια ημερησίως προηγουμένως, ενώ οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του επόμενου έτους αυξήθηκαν ελαφρώς στα 998.00 βαρέλια ημερησίως από 954.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την WSJ.
Αυτό σηματοδοτεί μια απότομη επιβράδυνση από την αύξηση κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2022-2023 μετά την πανδημία, με τη συνολική ζήτηση να αναμένεται τώρα κατά μέσο όρο στα 102,8 εκατομμύρια και 103,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.
Τροχοπέδη η κινεζική ζήτηση
«Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να υπολείπεται των προσδοκιών και αποτελεί την κύρια τροχοπέδη στη συνολική ανάπτυξη», ανέφερε ο ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι η χώρα αναμένεται να αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των παγκόσμιων κερδών τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, σε σύγκριση με σχεδόν 70% το 2023.
Οι προβλέψεις του ΙΕΑ παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ). Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών περιόρισε τις προβλέψεις της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τρίτη συνεχή φορά, αλλά εξακολουθεί να βλέπει αύξηση της ζήτησης σε υγιή επίπεδα, 1,93 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος και 1,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος.
Η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε κατά 680.000 βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο, με τον πιο αργό ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όταν η Κίνα βρισκόταν σε πλήρη αποκλεισμό, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.
Εν τω μεταξύ, η κινεζική ζήτηση συρρικνώθηκε κατά 500.00 βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, αφού είχε μειωθεί κατά μέσο όρο 190.00 βαρέλια ημερησίως από τον Απρίλιο. Παρόλα αυτά, ο οργανισμός δήλωσε ότι αναμένει ότι η χώρα θα επιστρέψει σε μέτρια ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το 2025, όταν η ετήσια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως.
«Τα πρόσφατα ανακοινωθέντα κυβερνητικά πακέτα τόνωσης της οικονομίας αναμένεται να στηρίξουν την επανάληψη της ανοδικής πορείας», δήλωσε ο ΙΕΑ. «Αλλά ο συνολικός αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι περιορισμένος και αναμένουμε ότι οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα εξαρτηθεί σε συντριπτικό βαθμό από την ανάπτυξη των προϊόντων πετροχημικής πρώτης ύλης».
Η έκθεση της Τρίτης ήρθε την ώρα που οι τιμές του αργού σημείωσαν πτώση 4% λόγω της υποχώρησης των ανησυχιών για τις διαταραχές του ιρανικού εφοδιασμού και των ασθενέστερων προοπτικών της ζήτησης, αφού η Κίνα απέτυχε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το εύρος του σχεδίου τόνωσης της οικονομίας της και ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Το αργό μπρεντ διαπραγματεύεται σήμερα γύρω στα 74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό πετρελαϊκό δείκτη, West Texas Intermediate, βρίσκεται γύρω στα 71 δολάρια το βαρέλι. Η διολίσθηση της τιμής οφείλεται επίσης σε δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ είπε στις ΗΠΑ ότι είναι πρόθυμο να πλήξει στρατιωτικές αντί για πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, γεγονός που υποδηλώνει ένα πιο περιορισμένο αντεπιχείρημα και αμβλύνει τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο.
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά 640.000 βαρέλια ημερησίως
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά 640.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, λόγω των απωλειών παραγωγής στη Λιβύη και των εργασιών συντήρησης στη Νορβηγία και το Καζακστάν. Η συνολική προσφορά εξακολουθεί να προβλέπεται κατά μέσο όρο στα 102,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος και στα 105 εκατ. βαρέλια ημερησίως του χρόνου.
Η παραγωγή από τις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+ ήταν χαμηλότερη τον Σεπτέμβριο λόγω των συντηρήσεων στη Νορβηγία και τον Καναδά, καθώς και της προληπτικής διακοπής λειτουργίας ορισμένων πλατφορμών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού λόγω των τυφώνων.
Παρόλα αυτά, οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ θα ηγηθούν της παγκόσμιας προσφοράς, με την παραγωγή να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τόσο το 2024 όσο και το 2025, με κινητήριες δυνάμεις τις ΗΠΑ, τη Γουιάνα, τον Καναδά και τη Βραζιλία. Αντίθετα, η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά 820.000 βαρέλια ημερησίως και να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος.
Ο ΟΠΕΚ+ και οι σύμμαχοί του πρόκειται να αρχίσουν να ξεδιπλώνουν εθελοντικές περικοπές ύψους 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από τον Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν μερίδιο αγοράς, παρά τις ασθενέστερες τιμές και τους ευρέως διαδεδομένους φόβους για παγκόσμιο πλεόνασμα.
Τον Αύγουστο, η παραγωγή αργού από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώθηκε κατά 540.000 βαρέλια ημερησίως στα 40,92 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κυρίως λόγω των απωλειών της Λιβύης, καθώς η παραγωγή σε μεγάλο μέρος του μπλοκ παρέμεινε αμετάβλητη ή ήταν οριακά χαμηλότερη.
Η προσφορά από τις 18 χώρες του ΟΠΕΚ+ που υπόκεινται σε ποσοστώσεις παραγωγής εξακολουθούσε να βρίσκεται κατά 720.000 βαρέλια ημερησίως πάνω από τον τεκμαρτό στόχο των 33,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων περιορισμών που έχουν υποσχεθεί το Ιράκ, η Ρωσία και το Καζακστάν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΕΑ.
Η προσφορά αργού της Ρωσίας παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη τον Σεπτέμβριο στα 9,11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Οι εξαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως σε 7,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, αλλά τα έσοδα μειώθηκαν κατά 800 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα λόγω των χαμηλότερων τιμών.
Διαβάστε ακόμη