Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος και τον επόμενο μήνα για τρίτο συνεχή μήνα, καθώς η ομάδα αναγνωρίζει καθυστερημένα την επιβράδυνση της παγκόσμιας χρήσης καυσίμων.
Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – περίπου 2% – το 2024, ή 106.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, ανέφερε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών στη μηνιαία έκθεσή του, σύμφωνα με το Bloomberg. Η αναθεώρηση οφειλόταν «σε μεγάλο βαθμό στα πραγματικά δεδομένα που ελήφθησαν σε συνδυασμό με ελαφρώς χαμηλότερες προσδοκίες» για ορισμένες περιοχές, ανέφερε.
Με τις τρεις διαδοχικές υποβαθμίσεις, ο ΟΠΕΚ αρχίζει να υποχωρεί από τις έντονα ανοδικές προβλέψεις που διατηρούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ακόμα και μετά τις μειώσεις, οι εκτιμήσεις του για τη ζήτηση παραμένουν ακραίες – πάνω από τις τράπεζες και τους οίκους συναλλαγών της Wall Street και στο ανώτερο άκρο του εύρους που αναμένει η πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Aramco. Είναι περίπου διπλάσια από το ποσοστό που βλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Οι ενέργειες των ίδιων των μελών του ΟΠΕΚ υποδηλώνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της γραμματείας του που εδρεύει στη Βιέννη, καθυστερώντας τα σχέδιά τους για την αποκατάσταση της σταματημένης παραγωγής αργού, ακόμη και όταν οι προβλέψεις του καρτέλ υποδεικνύουν σημαντικό έλλειμμα προσφοράς.
Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αναμένεται να αρχίσουν να αποκαθιστούν σταδιακά την παροχή 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα σε μηνιαίες δόσεις από τον Δεκέμβριο – δύο μήνες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Παρατηρητές της αγοράς, όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Citigroup Inc. παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το αν θα προχωρήσουν εν μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην κορυφαία καταναλωτική Κίνα και της διόγκωσης των προμηθειών από την αμερικανική ήπειρο.
Ενώ οι τιμές του αργού έχουν ενισχυθεί από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, στα 77 δολάρια το βαρέλι είναι πολύ χαμηλές για ορισμένες χώρες του ΟΠΕΚ. Οι προσπάθειες του συνασπισμού να στηρίξει τις τιμές έχουν υπονομευθεί από χώρες που απέτυχαν να υλοποιήσουν τις περικοπές τους – κυρίως το Ιράκ, το Καζακστάν και η Ρωσία.
Η έκθεση έδειξε επίσης ότι το Ιράκ σημειώνει καθυστερημένα πρόοδο στην εφαρμογή του μεριδίου του στις μειώσεις της παραγωγής που οφείλονται από την αρχή του έτους, ενώ εξακολουθεί να αντλεί πάνω από τη συμφωνημένη ποσόστωσή του.
Η Βαγδάτη περιόρισε την παραγωγή κατά 155.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο στα 4,112 εκατομμύρια ημερησίως, πλησιάζοντας τον στόχο των 4 εκατομμυρίων ενώ παρέμεινε πάνω από αυτόν – και εξακολουθώντας να μην κάνει καμία πρόοδο στις επιπλέον περικοπές που υποσχέθηκε για να αντισταθμίσει την υπερπαραγωγή. Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η παραγωγή είναι κάτω από την ποσόστωση.
Το Καζακστάν αύξησε την παραγωγή κατά 75.000 βαρέλια την ημέρα σε 1,545 εκατομμύρια, αθετώντας τη δέσμευσή του να έχει καλύτερες επιδόσεις. Η Ρωσία μείωσε κατά 28.000 ημερησίως, αλλά παρέμεινε επίσης πάνω από το πλαφόν της, στα περίπου 9 εκατομμύρια ημερησίως.
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με την προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο αύξηση της παραγωγής του τις επόμενες εβδομάδες. Η συμμαχία πρόκειται να συνεδριάσει την 1η Δεκεμβρίου για να εξετάσει την πολιτική παραγωγής για το 2025.
Διαβάστε ακόμη