Μπορεί ο καιρός ακόμα σε πολλές περιοχές της χώρας να μην είναι ψυχρός, ωστόσο από την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα, περίπου στο 1,25 ευρώ, ανά λίτρο. Βέβαια, o χειμώνας που πέρασε ήταν ήπιος, επομένως πολλά νοικοκυριά έχουν «γεμάτες» δεξαμενές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κίνηση των πρώτων ημερών. Οι πρατηριούχοι από την πλευρά τους εκτιμούν πως η κίνηση θα διατηρηθεί στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης άρχισε να αντικαθίσταται με άλλες πηγές θέρμανσης, ενώ σε λιγότερες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση δεν μπαίνει πλέον πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης, οι πρατηριούχοι θεωρούν πως το επίδομα θέρμανσης που δίνεται κάθε χρόνο στα νοικοκυριά θα πρέπει να περάσει στην αντλία και να μην δίνεται δηλαδή ξεχωριστά.

Με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η αγορά, όπως υποστηρίζουν. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος βασικό κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα είναι οι βαθμοημέρες, δηλαδή η “ένταση” του κλίματος, που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Αυτός είναι και δείκτης, βάσει του οποίου, υπολογίζεται οι ανάγκες που έχει κάθε κτίριο. Προφανώς, στην κατεύθυνση αυτή θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα κάθε οικισμού και περιοχής της χώρας. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις στο myΘέρμανση. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται πως την περσινή περίοδο το ύψος του επιδόματος θέρμανσης κυμαινόταν από 100-1000 ευρώ και περιελάμβανε εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τα pellet. Επομένως, στη σχετική πλατφόρμα ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιλέξει αν διαμένει σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία, αν είναι ιδιοκτήτης ή ένοικος και να επιλέξει το είδος καυσίμου.

Από την άλλη, οι καταναλωτές θα πρέπει να προχωρήσουν στην ετήσια συντήρηση του καυστήρα εάν επιλέγουν πετρέλαιο θέρμανσης. Το ίδιο θα πρέπει βέβαια να κάνουν και όσοι έχουν λέβητες αερίου. Το κόστος συντήρησης διαφέρει, αλλά είναι ένας βασικός τρόπος εξοικονόμησης. Ένας δεύτερος τρόπος για εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τοποθέτηση στα σώματα θερμοστατικών κεφαλών. Ο λόγος για την τοποθέτησή τους είναι ότι άλλες ανάγκες σε θέρμανση έχει ένα μικρό δωμάτιο και άλλες ένα μεγάλο. Το κόστος για την εγκατάστασή τους δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ, ενώ επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πάνω από το 10%. Ένας ακόμη τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων είναι η λειτουργία του θερμοστάτη σε μια σταθερή θερμοκρασία.

Διαβάστε ακόμη