Η αύξηση της παγκόσμιας και αμερικανικής ζήτησης πετρελαίου το επόμενο έτος δεν θα ανταποκριθεί στις προηγούμενες προβλέψεις λόγω της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα και τη Βόρεια Αμερική, ανέφερε την Τρίτη η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) στην έκθεσή της για τις βραχυπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 104,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, περίπου 300.000 βαρέλια ημερησίως κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις, ανέφερε η EIA. Η ζήτηση θα διαμορφωθεί σε περίπου 103,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος, μια μείωση κατά 20.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, ανέφερε η EIA.

Οι μειώσεις της διοίκησης στις φετινές προβλέψεις αντανακλούν τις μειωμένες εισαγωγές και τα δρομολόγια διυλιστηρίων στην Κίνα, τον κορυφαίο αγοραστή αργού στις διεθνείς αγορές, δήλωσε η EIA. Οι περικοπές στις προβλέψεις του επόμενου έτους οφείλονται στις ανησυχίες για εξασθένηση της βιομηχανικής παραγωγής και της ανάπτυξης της μεταποίησης στις ΗΠΑ και τον Καναδά, δήλωσε η υπηρεσία.

Η EIA αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί στα 20,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το επόμενο έτος, από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 20,6 εκατομμύρια bpd. Η πρόβλεψη για τη ζήτηση των ΗΠΑ για το 2024 παρέμεινε αμετάβλητη στα 20,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση της EIA.

Οι κορυφαίοι προγνώστες της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου απέχουν φέτος πολύ μεταξύ τους όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την αύξηση της ζήτησης, λόγω των διαφορών σχετικά με την Κίνα και τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό μετάβασης σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 950.000 bpd το επόμενο έτος, ενώ η τελευταία εκτίμηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών κάνει λόγο για άλμα 1,74 εκατ. bpd.

Διαβάστε ακόμη