Τα προθεσμιακά συμβόλαια για το αργό αμερικανικό πετρέλαιο διαπραγματεύονται με πτώση πάνω από 5%, καθώς το ράλι που προκάλεσε ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος στη Μέση Ανατολή σταμάτησε, με την αγορά να περιμένει το Ισραήλ να αντεπιτεθεί στο Ιράν.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τρίτης, τα προθεσμιακά συμβόλαια Νοεμβρίου για το αργό αμερικανικό πετρέλαιο διαπραγματεύονται στα 72,8 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένα κατά 4,30 δολάρια ή 5,5%. Μέχρι σήμερα, το αμερικανικό αργό έχει κερδίσει περισσότερο από 2%.Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου για το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ διαπραγματεύονται στα 76,4 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένα κατά 4,40 δολάρια ή 5,50%. Μέχρι σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει μεταβληθεί ελάχιστα.

«Το πετρέλαιο μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει για καιρό, καθαρά με βάση τις προβλέψεις και όχι την πραγματική διαταραχή της προσφοράς», δήλωσε ο Ταμάς Βαργκά, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας πετρελαίου PVM. Οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί κατά περίπου 13% μέχρι το κλείσιμο της Δευτέρας, αφότου το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, εγείροντας φόβους ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ανταποδώσει χτυπώντας τη βιομηχανία αργού του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, έχει αποθαρρύνει δημοσίως το Ισραήλ από το να πλήξει τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν. Το Ισραήλ πιθανότατα θα χτυπήσει πρώτα στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών στο Ιράν, δήλωσαν αξιωματούχοι στους New York Times. Η Jerusalem Post ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ αναμένεται να επικεντρωθεί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, στο Πεντάγωνο την Τετάρτη «για να συζητήσουν περαιτέρω τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση τη Δευτέρα.

«Οι σειρήνες του πολέμου στη Μέση Ανατολή είχαν ωθήσει τους “τουρίστες” στην αγορά πετρελαίου να συρρεύσουν για να εκμεταλλευτούν την πετρελαϊκή αναστάτωση», δήλωσε στο CNBC ο Μανίς Ράτζ, διευθύνων σύμβουλος της Velandera Energy Partners. «Οι έμπειροι επενδυτές πετρελαίου έχουν ξαναδεί αυτό το έργο – αυτοί είναι οι άνθρωποι που “πουλάνε” στις αναταραχές και αγοράζουν πίσω όταν οι τιμές ομαλοποιηθούν», δήλωσε ο Ρατζ.

Η αγορά ήταν επίσης απογοητευμένη από το γεγονός ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ανακοίνωσαν νέα σχέδια τόνωσης της οικονομίας κατά την ενημέρωση του Τύπου την Τρίτη. Πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η αγορά σαρώθηκε από το πτωτικό κλίμα για τη χαμηλή ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, και τις ανησυχίες ότι η προσφορά πετρελαίου θα υπερβεί τη ζήτηση το 2025. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2021.

«Μετά τη χθεσινή άνοδο, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν λίγο, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν πρόσθεσε νέα κίνητρα στο σύστημα», ανέφερε ο Φιλ Φλιν, ανώτερος αναλυτής της Price Futures Group.

Διαβάστε ακόμη