Η QatarEnergy υπέγραψε μακροχρόνια συμφωνία προμήθειας νάφθας με την Shell, παρέχοντας σε αυτήν έως και 18 εκατομμύρια μετρικούς τόνους νάφθας, κατά τη διάρκεια 20 ετών από τον επόμενο Απρίλιο. Όπως αναφέρει το Reuters, η τελευταία αυτή συμφωνία προμήθειας με ασιατικούς και ευρωπαϊκούς εταίρους υποστηρίζει τη μαζική επέκταση του Βόρειου Πεδίου του Κατάρ, το οποίο αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του το 2026. Το έργο αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν, όπου είναι γνωστό ως Νότιο Πάρς.

«Είμαστε ευτυχείς που υπογράψαμε τη πρώτη συμφωνία πωλήσεων νάφθας 20 ετών της QatarEnergy, η μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Σαάντ αλ-Καάμπι, επικεφαλής της QatarEnergy και υπουργός Ενέργειας του κράτους. Η QatarEnergy και η Shell διατηρούν μια μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία μέσω πολλών κοινών επενδύσεων στο Κατάρ και παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των έργων LNG της QatarEnergy, του εργοστασίου Pearl GTL και άλλων κοινών εγχειρημάτων.

Η συμφωνία αυτή αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της QatarEnergy στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και τη δέσμευσή της να επενδύσει σε έργα που προάγουν την ενεργειακή ασφάλεια. Με την επέκταση του Βόρειου Πεδίου, το Κατάρ στοχεύει να ενισχύσει τη θέση του ως κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου και να εξασφαλίσει τις ανάγκες της αυξανόμενης διεθνούς ζήτησης για ενέργεια.

Η συνεργασία με τη Shell και άλλους παγκόσμιους εταίρους υπογραμμίζει την προθυμία της QatarEnergy να επενδύσει στην καινοτομία και την τεχνολογία για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και των υποδομών της, ενώ ταυτόχρονα προάγει τις σχέσεις με στρατηγικούς εταίρους σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη