Η Τουρκία και η Βραζιλία είναι οι κύριοι εισαγωγείς ρωσικού θαλάσσιου ντίζελ και πετρελαίου κίνησης από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικών πετρελαιοειδών, σύμφωνα με στοιχεία από πηγές της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική εταιρεία LSEG, αναφέρει το Reuters.

Πριν τεθεί σε ισχύ το πλήρες εμπάργκο της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2023, η Ευρώπη ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού ντίζελ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, η Ρωσία απέστειλε περίπου 1,07 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ντίζελ και πετρέλαιο κίνησης χαμηλού θείου στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, μετά την αποστολή 1,04 εκατομμυρίων τόνων τον προηγούμενο μήνα.

Οι εξαγωγές ντίζελ από τα ρωσικά λιμάνια προς τη Βραζιλία αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα σε 0,78 εκατ. τόνους έναντι 0,58 εκατ. τόνων τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία.

Οι έμποροι σημειώνουν αυξανόμενες ποσότητες ρωσικού ντίζελ που κατευθύνονται προς μεταφορές από πλοίο σε πλοίο (STS) κοντά στο ιταλικό λιμάνι της Αυγούστας και στα ελληνικά νησιά, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 370.000 τόνους τον Σεπτέμβριο μετά από 230.000 τόνους τον προηγούμενο μήνα.

Τα περισσότερα από αυτά τα φορτία βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και οι τελικοί προορισμοί τους είναι ακόμη άγνωστοι.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές ντίζελ από τα ρωσικά λιμάνια προς τις αφρικανικές χώρες μειώθηκαν τον περασμένο μήνα σε 0,44 εκατ. τόνους από 0,73 εκατ. τόνους τον Αύγουστο. Η Λιβύη, η Τυνησία, η Σενεγάλη και η Αίγυπτος ήταν μεταξύ των κορυφαίων εισαγωγέων, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία.

Συνολικά, οι ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ και πετρελαίου κίνησης αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά περίπου 7% σε σχέση με τον Αύγουστο, σε περίπου 2,8 εκατομμύρια τόνους, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί του Reuters με βάση τα στοιχεία της LSEG και των πηγών της αγοράς.

Διαβάστε ακόμη