Η Chevron ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πωλεί τα περιουσιακά της στοιχεία στην περιοχή Athabasca Oil Sands και στον σχιστόλιθο Duvernay στην Canadian Natural Resources έναντι $6,5 δισεκατομμυρίων, προχωρώντας το σχέδιο αποεπένδυσής της, όπως αναφέρει το Reuters. Η συμφωνία, η οποία είναι σε μετρητά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για συγκέντρωση $10-15 δισεκατομμυρίων μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2028, με ταυτόχρονη εστίαση σε περιοχές όπως ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ και το Καζακστάν.

Η πώληση προσφέρει επίσης στη Chevron περισσότερη οικονομική δύναμη στον ανταγωνισμό της με την Exxon για την πρότασή της ύψους $53 δισεκατομμυρίων για την εξαγορά της Hess. Παρόλο που η συμφωνία πέρασε πρόσφατα από έλεγχο της FTC, ένα τριμελές διαιτητικό πάνελ θα εξετάσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης της Exxon τον επόμενο Μάιο. Τα καναδικά περιουσιακά στοιχεία της Chevron, που βρίσκονται στην Αλμπέρτα, συνέβαλαν με 84.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα στην παραγωγή της το 2023. Η περιοχή Duvernay είναι μια από τις κορυφαίες σχιστολιθικές περιοχές του Καναδά. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Canadian Natural θα κατέχει το 90% του έργου Athabasca Oil Sands, ενώ η Shell (SHEL.L) θα κατέχει το υπόλοιπο.

«Η συμφωνία απομακρύνει από την Chevron ένα υψηλού κόστους περιουσιακό στοιχείο στους πετρελαιοφόρους άμμους και το περιουσιακό στοιχείο Duvernay, το οποίο δεν φαίνεται να ανταγωνίζεται τη θέση της στην περιοχή Permian…», δήλωσε ο αναλυτής της Morningstar, Άλεν Γκουντ. «Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες απομακρύνονται από τους πετρελαιοφόρους άμμους τα τελευταία χρόνια, συνεχίζοντας αυτή την τάση».

Η Canadian Natural ανακοίνωσε ότι, μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία του Duvernay, θα προσθέσει 122.500 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα στον στόχο παραγωγής της για το 2025. Συνολικά, η εταιρεία θα επενδύσει επιπλέον $400 εκατομμύρια το επόμενο έτος, όπως δήλωσαν τα στελέχη της σε τηλεδιάσκεψη.

Η εταιρεία αύξησε επίσης το τριμηνιαίο της μέρισμα κατά 7% στα 56,25 καναδικά σεντς ανά μετοχή, πληρωτέο τον Ιανουάριο του 2025, με τον οικονομικό της διευθυντή, Μαρκ Στάινθορπ, να δηλώνει ότι η συμφωνία θα αυξήσει άμεσα τις ταμειακές ροές και τα κέρδη. Οι μετοχές της Chevron αυξήθηκαν κατά 0,7% στο απογευματινό εμπόριο, ενώ η Canadian Natural αυξήθηκε σχεδόν 3,7% σε ένα περιβάλλον υψηλότερων τιμών πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη