Οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τα κέρδη τους τη Δευτέρα, με το μπρεντ να πλησιάζει τα 80 δολάρια για να ενισχύσει το πιο απότομο εβδομαδιαίο άλμα της περασμένης εβδομάδας από τις αρχές του 2023, λόγω των φόβων για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και για πιθανές διαταραχές στις εξαγωγές από τη σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγό περιοχή.

Νωρίτερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ ενισχύονται κατά 1,73 δολάρια ή 2,14% στα 79,70 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωναν άλμα 1,84 δολάρια ή 2,46% στα 76,21 δολάρια.

Το μπρεντ σκαρφάλωσε κατά περισσότερο από 8% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το WTI εκτινάχθηκε κατά 9,1% λόγω της πιθανότητας το Ισραήλ να πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές σε απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent σημείωσε άλμα 8,43% για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2023.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποθάρρυνε την Παρασκευή το Ισραήλ από το να πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αφού οι τιμές σημείωσαν άλμα περίπου 5% μία ημέρα νωρίτερα, όταν ο πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο ενός τέτοιου πλήγματος, ανέφερε το CNBC.

Η πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, αναλύτρια της Phillip Nova.

Ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έπληξαν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, τη Χάιφα, νωρίς τη Δευτέρα. Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, φαινόταν έτοιμο να επεκτείνει τις χερσαίες επιδρομές στο νότιο Λίβανο κατά την πρώτη επέτειο του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος έχει εξαπλώσει τη σύγκρουση σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ακόμη