Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά την ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο σε διάστημα άνω του έτους την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά εν μέσω ηπιότερης ζήτησης αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή που θα διαταράξει τις εξαγωγές στη βασική περιοχή παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 31 σεντς ή 0,4% στα 77,74 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχωρούσαν κατά 20 σεντς ή 0,27% στα 74,18 δολάρια ανά βαρέλι.

Το μπρεντ αυξήθηκε πάνω από 8% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2023, ενώ το συμβόλαιο WTI κέρδισε 9,1% σε εβδομαδιαία βάση, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2023, λόγω των προσδοκιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ως απάντηση σε μια ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, καθώς η ισραηλινή αντίδραση εξακολουθεί να αναπτύσσεται, ορισμένοι επενδυτές πιθανώς πούλησαν προθεσμιακά συμβόλαια για να κλειδώσουν τα κέρδη τους από την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας.

«Η λήψη τεχνικών κερδών φαίνεται να είναι η πιο λογική εξήγηση», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova, σχετικά με την εξασθένηση των τιμών του πετρελαίου τη Δευτέρα.

Παρόλα αυτά, οι αγορές πετρελαίου είναι βέβαιο ότι θα βιώσουν ανοδικές τάσεις εν μέσω φόβων για αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, καθώς η πιθανή μαζική κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έχει αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης, δήλωσε η Sachdeva.

Το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, ενόψει της επετείου ενός έτους από τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες πυροδότησαν τον σημερινό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητικών ομάδων. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για αντίποινα κατά του Ιράν.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ σε απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στην παρατεταμένη εισβολή του στη Γάζα κατά της Χαμάς μετά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η ANZ Research προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι παρά το ράλι των τιμών του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στην προσφορά πετρελαίου θα είναι σχετικά μικρός.

«Βλέπουμε μια άμεση επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως τη λιγότερο πιθανή απάντηση μεταξύ των επιλογών του Ισραήλ», ανέφερε.

«Επιπλέον, έχουμε δει μειωμένο αντίκτυπο των γεωπολιτικών γεγονότων στην προσφορά πετρελαίου. Αυτό έχει οδηγήσει στην εφαρμογή ενός σημαντικά μικρότερου πριμ γεωπολιτικού κινδύνου στις αγορές πετρελαίου τα τελευταία χρόνια και η πλεονάζουσα δυναμικότητα του ΟΠΕΚ των 7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα παρέχει ένα επιπλέον μαξιλάρι».

Πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Καζακστάν, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, διαθέτουν εκατομμύρια βαρέλια πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, καθώς έχουν μειώσει την παραγωγή τα τελευταία χρόνια για να στηρίξουν τις τιμές εν μέσω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης.

Η ομάδα παραγωγών έχει αρκετή εφεδρική πετρελαϊκή ικανότητα για να αντισταθμίσει την πλήρη απώλεια της ιρανικής προμήθειας εάν το Ισραήλ θέσει εκτός λειτουργίας τις εγκαταστάσεις της χώρας αυτής, αλλά θα δυσκολευτεί εάν το Ιράν ανταποδώσει χτυπώντας τις εγκαταστάσεις των γειτόνων του στον Κόλπο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στην τελευταία του συνεδρίαση στις 2 Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚ+ διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική του για την παραγωγή πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την έναρξη αύξησης της παραγωγής από τον Δεκέμβριο.

Σε συνδυασμό με τον αβέβαιο ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στην Κίνα, η αύξηση της παραγωγής μπορεί εύκολα να θωρακίσει την αγορά από διαταραχές της προσφοράς και συνεχίζει να περιορίζει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε ο Sachdeva της Phillip Nova.

Διαβάστε ακόμη