Εντείνεται η ανησυχία στην αγορά πετρελαίου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τις προηγούμενες ημέρες. Το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου ώθησε την τιμή του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 78 δολάρια το βαρέλι. Αναλυτές επισημαίνουν πως οποιαδήποτε διαταραχή στον ιρανικό εφοδιασμό πετρελαίου θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις τιμές του, ίσως και πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Η αβεβαιότητα για την ασφάλεια εφοδιασμού τροφοδοτείται από την έκταση που μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη ισραηλινή απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ. Τις προηγούμενες ώρες τα σενάρια που διακινούνταν, βάσει δημοσιευμάτων, μιλούσαν για στόχευση ορισμένων από τις υποδομές ενέργειας και πετρελαίου του Ιράν.

Υπενθυμίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα νότια της χώρας. Εκεί βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του νησιού Kharg, από τον οποίο αποστέλλεται περίπου το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου. Να σημειωθεί πως το Ιράν αποτελεί μέλος του ΟΠΕΚ, με παραγωγή περίπου 3,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν ανέβει φέτος, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Το νησί Kharg επισκέφτηκε, χθες, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, ενώ είχε συνομιλίες με έναν διοικητή του ναυτικού, με φόντο την ανησυχία ότι το Ισραήλ ενδέχεται να πλήξει ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, στον χρηματιστηριακό κόμβο TTF η τιμή του βρίσκεται στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κινούνται πάνω από τα 41 ευρώ. Με ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις και στην ελληνική αγορά, ενώ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στο μέλλον. Σε σχέση με τα καύσιμα, εκεί πράγματι παρατηρείται αύξηση η οποία θα συνεχιστεί, σύμφωνα με πρατηριούχους, και δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, να δούμε μέχρι τέλος της εβδομάδας τιμές στην αμόλυβδη γύρω στο 1,8 ευρώ ανά λίτρο. Πανελλαδικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 1,751 ευρώ ανά λίτρο. Η μέση τιμή στο diesel κίνησης είναι στο 1,523 ευρώ ανά λίτρο. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η κατανάλωση την τελευταία περίοδο είναι συγκρατημένη και τονίζουν την ανάγκη μείωσης των φόρων που επιβαρύνουν τα καύσιμα.

Μάλιστα, η αγορά έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και στο πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να κινηθεί στο 1,10 ευρώ ανά λίτρο, από 1,30-1,40 που ήταν τέτοια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Βέβαια, ειδικά για την Αττική, πηγές της αγοράς δεν περιμένουν μεγάλο ενδιαφέρον εξ’ αρχής, είτε γιατί δε βοηθούν οι καιρικές συνθήκες, είτε επειδή κάποιοι έχουν αποθέματα από πέρσι. Πολλοί, δε, είναι εκείνοι που θα περιμένουν και τις ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης. Τέλος, να σημειωθεί πως σε ό, τι έχει να κάνει με την τιμή του φυσικού αερίου, αυτό θα κυμανθεί κοντά στα περσινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Να σημειωθεί, επίσης, πως σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας οι τιμές είναι αυξημένες κατά 38% σε σχέση με χθες, αλλά κάτω από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη