Η Λιβύη επανεκκίνησε την παραγωγή πετρελαίου την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, επιστρέφοντας εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια ημερησίως στις παγκόσμιες αγορές και βάζοντας τέλος στην κρίση, αναφέρει δημοσίευμα στο Bloomberg.

Η ανατολική κυβέρνηση της χώρας, η οποία είχε αρχικά διατάξει τη διακοπή της παραγωγής, ήρε το εμπάργκο, επιτρέποντας σε όλα τα πεδία και τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής να συνεχίσουν, σύμφωνα με δήλωση στη σελίδα της στο Facebook. Το μεγαλύτερο κοίτασμα Σαράρα, όπου έκλεισε η παροχή 260.000 βαρελιών ημερησίως πριν ξεκινήσει η πολιτική διαμάχη στα τέλη Αυγούστου, έχει επίσης επανέλθει, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση των εργασιών.

Η βορειοαφρικανική χώρα παράγει συνήθως περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά η παραγωγή αυτή έπεσε κάτω από 450.000 βαρέλια μετά την απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από τη δυτική κυβέρνηση της διαιρεμένης χώρας, η οποία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, γεγονός που ώθησε τον ανατολικό αντίπαλό της να διατάξει τη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου ως απάντηση. Η παραγωγή της Λιβύης έχει συχνά καταστεί όμηρος των πολιτικών διαμάχης, καθώς οι αντίπαλες πλευρές αγωνίζονται για τον έλεγχο του τομέα-κλειδί.

Η επιστροφή της προσφοράς θα ασκήσει μεγαλύτερη καθοδική πίεση στο αργό, την ώρα που η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή έχει ανεβάσει τις τιμές πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά εξακολουθεί να παλεύει με την αδύναμη ζήτηση, ενώ ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ ετοιμάζονται να αναζωογονήσουν σταδιακά την προσφορά από τον Δεκέμβριο. Η λιβυκή παραγωγή μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τη διακοπή της παραγωγής σε τρεις έως τέσσερις ημέρες, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση του σχεδίου.

Διαβάστε ακόμη