Οι μετοχές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών αυξήθηκαν την Τετάρτη καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3% λόγω ανησυχιών για κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετά τη δέσμευση του Ισραήλ και των ΗΠΑ να απαντήσουν στην επίθεση με πυραύλους του Ιράν στον αντίπαλό του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε ότι το Ιράν θα πληρώσει για την πυραυλική επίθεση της Τρίτης, ενώ η Τεχεράνη δήλωσε ότι οποιαδήποτε αντεπίθεση θα προκαλέσει «εκτεταμένη καταστροφή», εντείνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο.

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν κατά $2,26 στα $75,82 ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά $2,38 στις 1320 GMT. Ο ενεργειακός τομέας του S&P 500 (.SPNY) αυξήθηκε κατά 1,4%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, ενώ οι ευρύτεροι δείκτες υποχώρησαν.

«Αναμένουμε αυξημένα επίπεδα μεταβλητότητας μέχρι να υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα του τι μπορεί (ή όχι) να συμβεί. Οι υπουργοί του OPEC+ συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς, αλλά οι προσδοκίες είναι ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές πολιτικής, με τον OPEC να χαλαρώνει τις ποσοστώσεις από τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο αναλυτής της Panmure Gordon, Ashley Kelty.

Οι αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί Exxon Mobil και Chevron αυξήθηκαν κατά 1,7% και 1,5%, αντίστοιχα. Η ConocoPhillips, η EOG Resources και η Devon Energy κέρδισαν μεταξύ 1,1% και 1,8%, ενώ οι εταιρείες υπηρεσιών πετρελαιοπηγών SLB και Halliburton αυξήθηκαν κατά περίπου 1,6% και 1,3%, αντίστοιχα. Οι θέσεις στο πετρέλαιο μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμιση κινδύνου ενάντια στην επιδεινούμενη κρίση, ενώ τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς παραμένουν θετικά, έγραψαν αναλυτές της UBS σε σημείωμα.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο σοβαρός όσο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Μπορεί τελικά να μην υπάρξει διαταραχή στην προσφορά, οπότε τα τρέχοντα γεγονότα δεν αλλάζουν απαραίτητα το αφήγημα για την αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Callum Macpherson, επικεφαλής εμπορευμάτων στην Investec.

Διαβάστε ακόμη