Οι τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες εξερεύνησης ενέργειας κατέβαλαν πέρυσι περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες κυβερνήσεις, περίπου οκτώ φορές περισσότερα από αυτά που κατέβαλαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα ρυθμιστικά αρχεία, αναφέρει δημοσίευμα στο Reuters.

Οι γνωστοποιήσεις από την Exxon Mobil , την Chevron Corp και την ConocoPhillips απαιτήθηκαν φέτος για πρώτη φορά βάσει μιας νέας απαίτησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι υποστηρικτές της διαφάνειας πίεζαν για τον κανόνα για περισσότερο από μια δεκαετία για να ρίξουν φως στις ξένες οικονομικές συναλλαγές της Big Oil στην παγκόσμια προσπάθειά της για πετρέλαιο, και να δώσουν μια αίσθηση του κατά πόσον οι Αμερικανοί φορολογούμενοι λαμβάνουν ένα δίκαιο μερίδιο της αξίας της αυξανόμενης αμερικανικής παραγωγής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, κυρίως χάρη στην έκρηξη της τεράστιας λεκάνης Πέρμιαν στο Τέξας και το Νέο Μεξικό.

Περίπου το 90% των σχεδόν 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιες πληρωμές της Exxon πήγε σε ξένες κυβερνήσεις το 2023, παρόλο που σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων κερδών της Exxon από την εξερεύνηση και την παραγωγή προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός με έδρα το Τέξας κατέβαλε 22,5 δισ. δολάρια σε φόρους, δικαιώματα και άλλα στοιχεία στο εξωτερικό, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (7,4 δισ. δολάρια), την Ινδονησία (4,6 δισ. δολάρια) και τη Μαλαισία (3,2 δισ. δολάρια) να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις.

Αντίθετα, η Exxon πραγματοποίησε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές με έδρα τις ΗΠΑ το 2023, συμπεριλαμβανομένων μόλις 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της Exxon.

Τα κέρδη της Exxon από upstream με βάση τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγορές εκτός ΗΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Exxon για το 2023.

Στο προοίμιο της έκθεσης της Exxon προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία παραπονέθηκε ότι οι συγκρίσεις μεταξύ των πληρωμών στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό δεν είναι δίκαιες και δήλωσε ότι οι πληρωμές του αμερικανικού κράτους ανήλθαν σε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αν συμπεριλάβετε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολιτειακούς και τοπικούς φόρους που παραλείπονται από τους κανονισμούς.

Η Exxon αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η Chevron, εν τω μεταξύ, κατέβαλε 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες κυβερνήσεις το 2023, συμπεριλαμβανομένων 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στην Αυστραλία, σύμφωνα με τις καταθέσεις. Η εταιρεία κατέβαλε μόλις 2 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις καταθέσεις.

Εκπρόσωπος της Chevron δήλωσε ότι τα γενικά έξοδα της εταιρείας στις ΗΠΑ μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι στα πετρελαϊκά πεδία του εξωτερικού.

Οι συμμετοχές της Chevron στη λεκάνη Permian, για παράδειγμα, ανέρχονται σε περίπου 2,2 εκατομμύρια στρέμματα με περίπου το 75% αυτής της γης να συνδέεται είτε με χαμηλές είτε με καθόλου πληρωμές δικαιωμάτων. Τα στελέχη της Chevron θεωρούν ότι αυτό αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα και ότι δημιουργεί αξία για τους μετόχους, σύμφωνα με παρουσιάσεις της εταιρείας.

Πέρυσι, το μεγαλύτερο μέρος των upstream κερδών της Chevron προήλθε από τις διεθνείς αγορές – σε 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες – σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Chevron για το 2023.

Η Chevron δεν επέκρινε τις παραμέτρους δημοσιοποίησης στην κατάθεσή της και δήλωσε στο Reuters ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία μεταξύ των κυβερνήσεων και του κλάδου.

Για την ConocoPhillips, μόλις 1,3 δισ. δολάρια από τα συνολικά 6,5 δισ. δολάρια των συνολικών παγκόσμιων πληρωμών πέρυσι πήγαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις γνωστοποιήσεις.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διαβάστε ακόμη