Η συμμαχία του ΟΠΕΚ+ επιβάλλει για άλλη μια φορά αυστηρότερη συμμόρφωση της ομάδας με τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, καθώς προωθείται ένα σχέδιο με τρεις άξονες για επίσημες και εθελοντικές περικοπές της παραγωγής. Δύο εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο CNBC ότι η συμμαχία έχει οξύνει την προσοχή της στη συμμόρφωση των μελών της με τις δεσμεύσεις τους για την παραγωγή, εν μέσω επαναλαμβανόμενης υπερ-παραγωγής από «δυνατά» μέλη όπως το Ιράκ και το Καζακστάν.
Η Ρωσία, τα βαρέλια της οποίας υπόκεινται σε κυρώσεις στη Δύση και μεταφέρονται με μικρότερη ορατότητα μέσω ενός σκιώδους στόλου, έχει επίσης κατά καιρούς υπερβεί την ποσόστωση που της έχει ανατεθεί βάσει της επίσημης πολιτικής της συμμαχίας, δήλωσε μία από τις πηγές.
Οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, επρόκειτο να αρχίσουν να επιστρέφουν στην αγορά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) εθελοντικών περικοπών από τον Οκτώβριο. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανέβαλαν αυτή τη σταδιακή κατάργηση για να ξεκινήσει αντ’ αυτού τον Δεκέμβριο. Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ λειτουργούν με άλλες δύο μειώσεις παραγωγής: σύμφωνα με την επίσημη πολιτική, θα παράγουν συνολικά 39,725 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος. Τα ίδια προαναφερθέντα οκτώ μέλη περιορίζουν ξεχωριστά την παραγωγή τους κατά άλλα 1,7 εκατομμύρια bpd καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, επίσης σε εθελοντική βάση.
Η μη συμμόρφωση υπήρξε επανειλημμένη πληγή της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, μειώνοντας την αξιοπιστία των προθέσεών της να μειώσει την παραγωγή σε μια εποχή αβεβαιότητας της αγοράς που επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες Μέση Ανατολή, τις πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων και την εύθραυστη ανάκαμψη μετά την κοβίντ.
Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν υποτονικές για το μεγαλύτερο μέρος του έτους και υποχώρησαν απότομα την Πέμπτη, μετά από δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία, de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ+, ήταν διατεθειμένη να υπομείνει ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών και να εγκαταλείψει έναν ανεπίσημο στόχο τιμής 100 δολαρίων ανά βαρέλι για να ενισχύσει την παραγωγή της μετά τον Δεκέμβριο.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια Νοεμβρίου για το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ διαπραγματεύονται σήμερα στα 71,44 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένα κατά 0,17% σε σχέση με τον διακανονισμό της Πέμπτης. Τα προθεσμιακά συμβόλαια Νοεμβρίου για το αργό αμερικανικό πετρέλαιο διαμορφωνόταν στα 67,75 δολάρια ανά βαρέλι, αμετάβλητα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης.
«Θα το διάβαζα περισσότερο ως μια προειδοποίηση των Σαουδαράβων προς τους “απατεώνες” εντός του ΟΠΕΚ. Επειδή νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους των περικοπών της παραγωγής», δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC η Κάρολ Νάκλε, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Crystol Energy, αναφερόμενη στην έκθεση των FT. Μιλώντας για την πιθανή προσέγγιση του ομίλου στη στόχευση των τιμών, η Νάκλε πρόσθεσε: «Φυσικά, όσο υψηλότερα τόσο το καλύτερο για αυτούς, αλλά τίποτα δεν έχει οριστεί σε πέτρα».
Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένου του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, έχουν προηγουμένως επιμείνει ότι οι πολιτικές τους στοχεύουν στη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και όχι σε μια ρητή τιμή, αν και οι αποφάσεις για τη σύσφιξη των προμηθειών συνήθως προσφέρουν στήριξη στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, αρκετές χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένου του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, στηρίζουν τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους με βάση την υπόθεση μιας δημοσιονομικά συμφέρουσας τιμής – η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρέπει να φθάσει τα 96,20 δολάρια για να μπορέσει το Ριάντ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του φέτος.
Το Ριάντ είναι εγκλωβισμένο σε ένα εκτεταμένο και δαπανηρό πρόγραμμα που εκτείνεται σε 14 γίγα-έργα, συμπεριλαμβανομένου του φουτουριστικού αναπτυξιακού έργου στην έρημο Neom, για να υλοποιήσει τη φιλοδοξία του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για οικονομική διαφοροποίηση μακριά από την εξάρτηση από τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.
Παρά τις οικονομικές πιέσεις από την επιβολή του προγράμματος Vision 2030, η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμη αλλάξει την προσέγγισή της στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ και δεν στοχεύει σε μια ρητή τιμή του πετρελαίου, δήλωσε στο CNBC μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ+, σημειώνοντας ότι το Ριάντ μπορεί να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό του ή να τον στηρίξει μέσω εναλλακτικών, μη πετρελαϊκών εσόδων.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων, Χαλίντ αλ Φαλίχ αντέδρασε στον παρατεταμένο σκεπτικισμό σχετικά με το σχέδιο οικονομικής διαφοροποίησης της χώρας, προβάλλοντας επενδυτικές ευκαιρίες «πράσινης στήριξης» για να προσελκύσει ξένη χρηματοδότηση.
Η προοπτική της Σαουδικής Αραβίας να χρησιμοποιήσει ως όπλο την τεράστια παραγωγική της ικανότητα για να διευθετήσει τις διαφορές του ΟΠΕΚ+ δεν είναι χωρίς προηγούμενο. Πίσω στο 2020, το Ριάντ και η Μόσχα ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο τιμών που διήρκεσε εβδομάδες μετά την απότομη αλλά φευγαλέα διάλυση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, πλημμυρίζοντας την αγορά σε μια εποχή με ήδη πλεονάζουσα προσφορά και στεγνή ζήτηση εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19 – και οδηγώντας για λίγο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI σε αρνητικό έδαφος.
Ο ΟΠΕΚ+ λαμβάνει μηνιαία στοιχεία παραγωγής – τα οποία τον βοηθούν να υπολογίζει τη συμμόρφωση των μελών – από επτά ανεξάρτητες δευτερογενείς πηγές. Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του συνασπισμού, μια τεχνική ομάδα που επιβλέπει τη συμμόρφωση του ΟΠΕΚ+, αναμένεται να συνεδριάσει το επόμενο διάστημα στις 2 Οκτωβρίου.
Διαβάστε ακόμη