Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση άνω του 3% την Πέμπτη, μετά από δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, θα εγκαταλείψει τον στόχο των $100 ανά βαρέλι ενόψει της αύξησης της παραγωγής, μαζί με τα μέλη και τους συμμάχους του ΟΠΕΚ, τον Δεκέμβριο.
Όπως αναφέρει το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent υποχώρησαν κατά $1,73 ή 2,36%, στα $71,73 ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) έπεσε κατά $1,83 ή 2,61%, στα $67,86 ανά βαρέλι, στις 10:19 π.μ. CDT (13:23 GMT). Η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο των $100 ανά βαρέλι καθώς ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος.
Ταυτόχρονα, δύο πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι η ομάδα παραγωγών αναμένεται να προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Δεκέμβριο, καθώς η επίδρασή της θα είναι μικρή αν υλοποιηθεί το σχέδιο για μείωση της παραγωγής από κάποια μέλη που υπερπαρήγαγαν τον Σεπτέμβριο και τους επόμενους μήνες. “Υπερβάλλουν στην αντίδρασή τους στην ιστορία των FT”, δήλωσε ο Φιλ Φλιν, ανώτερος αναλυτής της Price Futures Group. Η υπηρεσία επικοινωνιών της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και ο ΟΠΕΚ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, έχουν μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για να στηρίξουν τις τιμές. Ωστόσο, οι τιμές έχουν υποχωρήσει σχεδόν 6% φέτος, λόγω της αυξανόμενης προσφοράς από άλλους παραγωγούς, κυρίως τις ΗΠΑ, και της ασθενούς ζήτησης από την Κίνα. “Η προοπτική επιπλέον προσφοράς από τη Λιβύη και τη Σαουδική Αραβία είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την τελευταία αδυναμία των τιμών”, δήλωσε ο αναλυτής της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν.
Μια δήλωση των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη ανέφερε ότι οι αντιπρόσωποι των διχασμένων ανατολικών και δυτικών περιοχών της Λιβύης συμφώνησαν στη διαδικασία διορισμού διοικητή κεντρικής τράπεζας, ένα βήμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης σχετικά με τον έλεγχο των εσόδων πετρελαίου που έχει διαταράξει τις εξαγωγές. Οι εξαγωγές αργού της Λιβύης ανήλθαν κατά μέσο όρο σε περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Σεπτέμβριο, μειωμένες από πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, σύμφωνα με δεδομένα από τη ναυτιλία.
Η είδηση για ένα νέο πακέτο κινήτρων από την Κίνα, ωστόσο, περιόρισε περαιτέρω απώλειες. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κίνας, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, δεσμεύτηκαν την Πέμπτη να διαθέσουν “απαραίτητες δημοσιονομικές δαπάνες” για να επιτύχουν τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης 5% για φέτος, αναγνωρίζοντας νέα προβλήματα και αυξάνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για νέα κίνητρα, επιπλέον των μέτρων που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμη