Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε ετήσιες προοπτικές, επικαλούμενος την ανάπτυξη που καθοδηγείται από την Ινδία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και τη βραδύτερη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα και τα καθαρότερα καύσιμα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) βλέπει τη ζήτηση να αυξάνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι άλλοι προγνώστες, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), οι οποίοι αναμένουν ότι η χρήση πετρελαίου θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία.

«Η μελλοντική ενεργειακή ζήτηση εντοπίζεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της μεσαίας τάξης και της αστικοποίησης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Βραζιλία, μια χώρα με την οποία ο όμιλος επιδιώκει να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς.

Μια μεγαλύτερη περίοδος αύξησης της κατανάλωσης θα αποτελούσε ώθηση για τον ΟΠΕΚ, του οποίου τα 12 μέλη εξαρτώνται από τα έσοδα από το πετρέλαιο. Προς υποστήριξη της άποψής του, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες αντιδράσεις για τους «φιλόδοξους» στόχους καθαρής ενέργειας και ανέφερε τα σχέδια αρκετών παγκόσμιων αυτοκινητοβιομηχανιών να μειώσουν τους στόχους ηλεκτροκίνησης.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει τα 118,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) έως το 2045, περίπου 2,9 εκατομμύρια bpd υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν στην περσινή έκθεση. Η έκθεση ανέπτυξε το χρονοδιάγραμμά της έως το 2050 και αναμένει ότι η ζήτηση θα φθάσει τα 120,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως τότε.

Διαβάστε ακόμη