Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές επαναξιολόγησαν την ικανότητα των σχεδίων τόνωσης της Κίνας να ενισχύσουν την οικονομία αρκετά ώστε να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης καυσίμων στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 19 σεντς ή 0,26% στα 74,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε πτώση κατά 25 σεντς ή 0,35% στα 71,31 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι τιμές αυξήθηκαν περίπου 1,7% την Τρίτη, αφού η Κίνα ανακοίνωσε την πιο επιθετική οικονομική τόνωση μετά την πανδημία COVID-19, με μειώσεις επιτοκίων και κρατική χρηματοδότηση.

Οι αναλυτές, ωστόσο, προειδοποίησαν ότι χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική βοήθεια για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και αυτό εξανεμίζει τον αρχικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

«Η έλλειψη μιας πιο συγκεκριμένης δημοσιονομικής προσέγγισης εξακολουθεί να εμπνέει κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσον η οικονομική ώθηση μπορεί να διατηρηθεί», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG.

Ο Yeap δήλωσε ότι υπάρχει μια συνολική έλλειψη έλξης στην αγορά πετρελαίου, με τις συναλλαγές να είναι χαμηλότερες από το συνηθισμένο, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται και στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, με ιδιαίτερη ανησυχία για τη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας.

Η μείωση αποθεμάτων παρείχε κάποια στήριξη στην αγορά πετρελαίου

Παρόλα αυτά, η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου και καυσίμων παρείχε κάποια στήριξη στην αγορά, η οποία έχει γενικά αυξηθεί από τότε που οι τιμές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2021 στις 10 Σεπτεμβρίου.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 4,34 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,44 εκατ. βαρέλια και τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν κατά 1,12 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute την Τρίτη.

Η εντεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στο Λίβανο και του Ισραήλ στήριξε επίσης τις τιμές του αργού, με τις διασυνοριακές ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν και από τις δύο πλευρές να αυξάνουν τους φόβους για διεύρυνση του πολέμου στην περιοχή παραγωγής-κλειδί.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ο ανώτερος διοικητής Ιμπραχίμ Κουμπάισι σκοτώθηκε από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Ισραήλ. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο Κουμπάισι ήταν επικεφαλής της δύναμης πυραύλων και ρουκετών της οργάνωσης.

Ο τυφώνας που απειλεί τις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ άλλαξε πορεία προς τη Φλόριντα και απομακρύνθηκε από τις περιοχές παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και το Μισισιπή.

Διαβάστε ακόμη