Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη με αφορμή την είδηση νέων νομισματικών κινήτρων από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα και τις ανησυχίες ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πλήξει την προσφορά από τη βασική παραγωγική περιοχή, ενώ ένας μεγάλος τυφώνας απειλούσε τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ για τον Δεκέμβριο σημείωναν άνοδο 79 σεντς ή 1,08% στα 74 δολάρια. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI για τον Νοέμβριο σημείωναν άνοδο κατά 84 σεντς ή 1,19% στα 71,22 δολάρια.

Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση υπερίσχυσαν στο μυαλό των επενδυτών μετά την απογοητευτική επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών για την κατανάλωση καυσίμων στην Κίνα.

«Το WTI κέρδισε σήμερα το πρωί, αφού η Κίνα προχώρησε σε μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού της. Η αγορά αργού πετρελαίου προσβλέπει απεγνωσμένα στις κινεζικές αρχές για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης», δήλωσε ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG.

«Η σημερινή ανακοίνωση θα απομακρύνει σε κάποιο βαθμό τους καθοδικούς κινδύνους για την τιμή του αργού πετρελαίου», πρόσθεσε ο Sycamore.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μέτρα ευρείας νομισματικής τόνωσης και στήριξης της αγοράς ακινήτων για να αναζωογονήσει μια οικονομία που παλεύει με ισχυρές αποπληθωριστικές πιέσεις.

Ο Διοικητής Pan Gongsheng δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών κατά 50 μονάδες βάσης και θα μειώσει περαιτέρω τα βασικά επιτόκια, ενώ περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής προβλέπεται αργότερα φέτος.

«Η αγορά πετρελαίου ανησυχούσε ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή έσερναν τον παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ πιο κοντά στην εμπλοκή», ανέφερε η τράπεζα ANZ σε σημείωμά της, αναφερόμενη στο Ιράν.

«Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης τον καιρό. Η αμερικανική ακτή του Κόλπου κινδυνεύει από ένα χτύπημα τυφώνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς παγιώνεται ένα κομμάτι ταραχώδους καιρού στον Ατλαντικό», πρόσθεσε.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου προσπαθούσαν τη Δευτέρα να απομακρύνουν το προσωπικό από τις πλατφόρμες παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς ο δεύτερος μεγάλος τυφώνας μέσα σε δύο εβδομάδες προβλεπόταν ότι θα διαπερνούσε τα υπεράκτια πεδία παραγωγής πετρελαίου. Αρκετές πετρελαϊκές εταιρείες διέκοψαν μέρος της παραγωγής.

Διαβάστε ακόμη