Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα, ενισχυμένες από τις ανησυχίες ότι η εντεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να περιορίσει την περιφερειακή προσφορά και τις προσδοκίες ότι η υπερβολική μείωση των αμερικανικών επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα θα στηρίξει τη ζήτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ για τον Νοέμβριο σημείωναν άνοδο 60 σεντς ή 0,8% στα 75,09 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για τον Νοέμβριο σημείωναν άνοδο 64 σεντς ή 0,9% στα 71,64 δολάρια.

Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν άνοδο στην προηγούμενη συνεδρίαση, λόγω της στήριξης από τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και της πτώσης της αμερικανικής προσφοράς μετά τον τυφώνα Francine. Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη εβδομάδα.

Οι ηπιότερες οικονομικές προοπτικές από τους κορυφαίους καταναλωτές Κίνα και ΗΠΑ περιόρισαν τα περαιτέρω κέρδη.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν ανέβει ένα επίπεδο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, γεγονός που θα μπορούσε να αφήσει τις τιμές του πετρελαίου καλά υποστηριζόμενες από τους κινδύνους μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.

«Ωστόσο, τα κέρδη των τιμών ήταν κάπως πιο μετρημένα, γεγονός που μπορεί να αντανακλά κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο στις προμήθειες πετρελαίου, δεδομένου ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή σέρνεται εδώ και αρκετό καιρό με μικρές διαταραχές μέχρι στιγμής».

Η Χεζμπολάχ, μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν και εδρεύει στο Λίβανο, και το Ισραήλ αντάλλαξαν σφοδρά πυρά μέχρι την Κυριακή, καθώς η ομάδα έστειλε ρουκέτες βαθιά στο βόρειο ισραηλινό έδαφος, αφού αντιμετώπισε μερικούς από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς σε σχεδόν ένα χρόνο σύγκρουσης.

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα μετά την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και γουόκι-τόκι που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ. Για την επίθεση κατηγορήθηκε ευρέως το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί την ευθύνη.

Ενώ και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 4% την περασμένη εβδομάδα λόγω της μείωσης των επιτοκίων των ΗΠΑ, το ασθενέστερο κλίμα ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου Κίνα περιορίζει την άνοδο, δήλωσε η Phillip Nova, ανώτερη αναλύτρια αγοράς Priyanka Sachdeva, σε σημείωμά της.

Την περασμένη Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, μια μεγαλύτερη μείωση του κόστους δανεισμού από ό,τι ανέμεναν πολλοί.

Οι μειώσεις των επιτοκίων συνήθως ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση ενέργειας, αλλά οι αναλυτές και οι συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να βλέπει μια επιβραδυνόμενη αγορά εργασίας.

Διαβάστε ακόμη