Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, επεκτείνοντας το ράλι που προκάλεσαν οι διαταραχές της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, όπου ο τυφώνας Francine ανάγκασε τους παραγωγούς να εκκενώσουν πλατφόρμες πριν χτυπήσει τις ακτές της Λουιζιάνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ αυξήθηκαν κατά 34 σεντς ή 0,5%, στα 72,31 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 39 σεντς ή 0,6% στα 69,36 δολάρια το βαρέλι.

Εάν τα κέρδη αυτά διατηρηθούν, και οι δύο δείκτες αναφοράς θα σπάσουν ένα σερί εβδομαδιαίων μειώσεων, παρά το δύσκολο ξεκίνημα που είδε το αργό τύπου μπρεντ να βυθίζεται κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021. Στα τρέχοντα επίπεδα, το μπρεντ θα σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο περίπου 1,7% και το WTI θα κερδίσει πάνω από 2%.

Οι παραγωγοί πετρελαίου αξιολόγησαν τις ζημιές και πραγματοποίησαν ελέγχους ασφαλείας την Πέμπτη, καθώς προετοιμάζονταν να επαναλάβουν τις εργασίες τους στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, καθώς προέκυψαν εκτιμήσεις για την απώλεια της προσφοράς από τον Francine.

Οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι η παραγωγή στην περιοχή τον Σεπτέμβριο θα μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια ανά ημέρα (bpd) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές της FGE εκτιμούν ότι θα μειωθεί κατά 60.000 bpd σε 1,69 εκατομμύρια bpd.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι σχεδόν το 42% της παραγωγής πετρελαίου της περιοχής ήταν κλειστό από την Πέμπτη.

Οι προσδοκίες για τη ζήτηση παρέμειναν δυσοίωνες, καθώς τόσο ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσαν αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις τους για την αύξηση της ζήτησης, επικαλούμενοι τις οικονομικές δυσκολίες στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας ήταν κατά μέσο όρο 3,1% χαμηλότερες φέτος από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία την Τρίτη.

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση έχουν αυξηθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη βενζίνη και τα αποστάγματα διαπραγματεύονταν σε χαμηλά πολλών ετών αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αναλυτές υπογράμμισαν την ασθενέστερη του αναμενόμενου ζήτηση στην κορυφαία χώρα κατανάλωσης πετρελαίου.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ζήτηση μειώθηκε απότομα, όπως έδειξαν την Τετάρτη τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη