Ο ΟΠΕΚ μείωσε την Τρίτη την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που έχει λάβει μέχρι στιγμής φέτος, και περιόρισε επίσης τις προσδοκίες του για το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας τη δεύτερη διαδοχική προς τα κάτω αναθεώρηση της ομάδας παραγωγών, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών σε μηνιαία έκθεσή του ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,03 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, από την αύξηση των 2,11 εκατομμυρίων bpd που ανέμενε τον περασμένο μήνα.

Υπάρχει μια μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως διάσταση μεταξύ των προβλέψεων σχετικά με την ένταση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2024, εν μέρει λόγω των διαφορών σχετικά με την Κίνα και γενικότερα σχετικά με τον ρυθμό μετάβασης του κόσμου σε καθαρότερα καύσιμα. Η μείωση εξακολουθεί να αφήνει τον ΟΠΕΚ στο ανώτερο άκρο των εκτιμήσεων του κλάδου.

«Όσον αφορά το μέλλον, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να παραμείνει καλά υποστηριζόμενη», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

«Ωστόσο, οι αντίξοες συνθήκες στον τομέα των ακινήτων και η αυξανόμενη διείσδυση των φορτηγών LNG και των ηλεκτρικών οχημάτων είναι πιθανό να επιβαρύνουν τη ζήτηση ντίζελ και βενζίνης στο μέλλον».

Ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης την εκτίμησή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης το 2025 σε 1,74 εκατομμύρια bpd από 1,78 εκατομμύρια bpd.

Διαβάστε ακόμη