Η Exxon Mobil αποσύρθηκε από την κούρσα για την αγορά του μισού μεριδίου της Galp Energia σε μια μεγάλη ανακάλυψη πετρελαίου στη Ναμίμπια, η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων ενεργειακών εταιρειών, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος, σύμφωνα με το Reuters.

Περισσότερες από 12 πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Exxon, η Shell και η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας Petrobras, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μερίδιο 40% της Galp στην υπεράκτια ανακάλυψη Mopane, είχαν δηλώσει προηγουμένως πηγές.

Η Galp προτείνει επίσης στον αγοραστή να εκμεταλλευτεί το πεδίο.

Οι λόγοι για την απόσυρση της Exxon από τη διαδικασία δεν ήταν σαφείς. Άλλες εταιρείες συνέχισαν να συνεργάζονται με την Galp για την πώληση, ανέφεραν οι πηγές.

Η Exxon και η Galp αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το Mopane εκτιμάται ότι περιέχει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Η διαδικασία πώλησης ακολουθεί μια σειρά από πολλά υποσχόμενες υπεράκτιες ανακαλύψεις από τη Shell και την TotalEnergies τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αύξησαν την προοπτική η χώρα της Νότιας Αφρικής να γίνει μια σημαντική πετρελαιοπαραγωγός χώρα.

Διαβάστε ακόμη