Η Morgan Stanley μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του αργού τύπου μπρεντ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς οι προκλήσεις της ζήτησης αυξάνονται, ενώ οι προμήθειες παραμένουν άφθονες, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς θα είναι κατά μέσο όρο 75 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημείωμα των αναλυτών, μεταξύ των οποίων και ο Martijn Rats. Αυτό συγκρίνεται με μια προηγούμενη πρόβλεψη για 80 δολάρια μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, η οποία εκδόθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, σε μια περικοπή από την προηγούμενη πρόβλεψη για 85 δολάρια. Οι προβλέψεις για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους περιορίστηκαν επίσης ελαφρώς.

Το μπρεντ υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο κλείσιμο από τα τέλη του 2021, καθώς οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ασθενέστερη κινεζική ζήτηση συνδυάστηκαν με τα μηνύματα ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να επιβραδύνει. Ταυτόχρονα, η παραγωγή παραμένει άφθονη, αναγκάζοντας τον ΟΠΕΚ+ να αναβάλει ένα σχέδιο χαλάρωσης των δικών του περιορισμών παραγωγής.

«Η πρόσφατη πορεία των τιμών του πετρελαίου έχει ομοιότητες με άλλες περιόδους με σημαντική αδυναμία της ζήτησης», αναφέρουν ο Rats και οι συνάδελφοί του στην έκθεση με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου. Οι χρονικές διαφορές – συγκρίσεις τιμών κατά μήκος της καμπύλης των προθεσμιακών συμβολαίων – έδειχναν τον ερχομό «αποθεμάτων που μοιάζουν με ύφεση», αν και ήταν πολύ νωρίς για να γίνει αυτό η βασική υπόθεση της τράπεζας, είπαν.

Η επανεξέταση της Morgan Stanley σχετικά με τις προοπτικές έχει επαναληφθεί από τις ανησυχίες άλλων κορυφαίων τραπεζών. Η Goldman Sachs Group Inc. μείωσε την άποψή της τον περασμένο μήνα, ενώ πιο πρόσφατα η Citigroup Inc. δήλωσε ότι η αγορά φαίνεται να έχει υπερπροσφορά και ότι οι τιμές θα μπορούσαν να είναι κατά μέσο όρο 60 δολάρια το βαρέλι το 2025, εκτός αν ο ΟΠΕΚ+ μειώσει βαθύτερα.

Το μπρεντ -το οποίο βυθίστηκε σχεδόν 10% την περασμένη εβδομάδα- διαπραγματευόταν κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη