Τα πετρελαϊκά πεδία της Λιβύης Sarir, Messla και Nafoura έλαβαν οδηγίες για την επανέναρξη της παραγωγής, δήλωσαν μηχανικοί στα τρία πεδία στο Reuters το Σάββατο, μετά την αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων που έκλεισαν τα περισσότερα πετρελαϊκά πεδία της χώρας.
Η εντολή για την επανέναρξη της παραγωγής δόθηκε από τον διαχειριστή των κοιτασμάτων, την Arabian Gulf Oil Company, η οποία δεν έδωσε καμία αιτιολογία, σύμφωνα με τους μηχανικούς.
Ο αγώνας για τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL) έχει προκαλέσει αποκλεισμό της παραγωγής πετρελαίου και απειλεί με τη χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών για τον σημαντικότερο εξαγωγέα ενέργειας, που εδώ και καιρό διχάζεται μεταξύ αντίπαλων ανατολικών και δυτικών παρατάξεων.
Η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε όταν οι δυτικές παρατάξεις προχώρησαν αυτόν τον μήνα στην απομάκρυνση του βετεράνου διοικητή Sadiq al-Kabir και την αντικατάστασή του με ένα αντίπαλο διοικητικό συμβούλιο, οδηγώντας τις ανατολικές παρατάξεις να κλείσουν όλη την παραγωγή πετρελαίου.
Η ανατολική διοίκηση, η οποία ελέγχει τις πετρελαιοπηγές που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της χώρας, απαιτεί από τις δυτικές αρχές να υποχωρήσουν όσον αφορά την αντικατάσταση του διοικητή της CBL – μια θέση-κλειδί σε ένα κράτος όπου ο έλεγχος των πετρελαϊκών εσόδων αποτελεί το μεγαλύτερο έπαθλο για όλες τις παρατάξεις.
Νωρίτερα το Σάββατο, το λιβυκό λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου Hariga σταμάτησε να λειτουργεί λόγω ανεπαρκών προμηθειών αργού μετά την σχεδόν πλήρη διακοπή της λειτουργίας του πετρελαϊκού πεδίου Sarir, του κύριου προμηθευτή του λιμανιού, δήλωσαν μηχανικοί του τερματικού σταθμού.
Το κοίτασμα Σαρίρ παράγει κανονικά περίπου 209.000 βαρέλια την ημέρα (bpd). Η Λιβύη άντλησε συνολικά περίπου 1,18 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο.
Την Παρασκευή, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε ότι το πρόσφατο κλείσιμο πετρελαιοπηγών προκάλεσε την απώλεια περίπου του 63% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της χώρας.
Διαβάστε ακόμη