Οι τιμές για το πετρέλαιο διευρύνουν τις απώλειες από το πρωί, λόγω των προσδοκιών για υψηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ+ από τον Οκτώβριο και καθώς οι ενδείξεις υποτονικής ζήτησης στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, δημιούργησαν ανησυχίες για τη μελλοντική αύξηση της κατανάλωσης.
Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ υποχωρούν κατά 61 σεντς ή 0,8% στα 76,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate υποχωρεί κατά 52 σεντς ή 0,7% στα 73,03 δολάρια το βαρέλι. Οι απώλειες ακολούθησαν μια πτώση 0,3% για το μπρεντ την περασμένη εβδομάδα και μια πτώση 1,7% για το WTI.
Ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει σε προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, δήλωσαν έξι πηγές από την ομάδα παραγωγών στο Reuters. Οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν προγραμματίσει να αυξήσουν την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για να αρχίσουν να ξεδιαλύνουν το πιο πρόσφατο στρώμα περικοπών της παραγωγής τους, ύψους 2,2 εκατομμυρίων bpd, διατηρώντας παράλληλα άλλες περικοπές σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2025.
«Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει και θα αυξήσει την παραγωγή από τον Οκτώβριο», δήλωσε ο αναλυτής αγοράς της IG Tony Sycamore. «Ωστόσο, νομίζω ότι αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από την τιμή, δεδομένου ότι θα συμβεί αν η τιμή του WTI είναι πιο κοντά στα 80 δολάρια από ό,τι στα 70 δολάρια». Τόσο το μπρεντ όσο και το WTI έχουν καταγράψει απώλειες για δύο συνεχόμενους μήνες, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν υπερκεράσει τις πρόσφατες διαταραχές στην προμήθεια πετρελαίου από τη Λιβύη, εν μέσω διαμάχης μεταξύ των κυβερνητικών φατριών εκεί και τις εντάσεις στη βασική παραγωγική περιοχή της Μέσης Ανατολής που σχετίζονται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας.
Ενώ οι λιβυκές εξαγωγές παραμένουν σταματημένες, η Arabian Gulf Oil Company επανέλαβε την παραγωγή έως και 120.000 bpd για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, δήλωσαν μηχανικοί την Κυριακή, αφού η αντιπαράθεση μεταξύ των φατριών έκλεισε τις περισσότερες πετρελαιοπηγές της χώρας.
Παράλληλα, περισσότερη απαισιοδοξία σχετικά με την αύξηση της κινεζικής ζήτησης εμφανίστηκε μετά την επίσημη έρευνα που έδειξε το Σάββατο ότι η μεταποιητική δραστηριότητα εκεί βυθίστηκε σε χαμηλό έξι μηνών τον Αύγουστο, αν και μια ιδιωτική έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, η οποία καλύπτει περισσότερο προσανατολισμένες προς τις εξαγωγές εταιρείες, έδειξε σημάδια μιας δειλής ανάκαμψης τον Αύγουστο. «Ο ασθενέστερος του αναμενόμενου δείκτης PMI της Κίνας που ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο εντείνει τις ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία θα χάσει τους στόχους ανάπτυξης», δήλωσε ο Sycamore.
Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση πετρελαίου επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο στα χαμηλότερα εποχικά επίπεδα από την πανδημία το 2020, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Παρασκευή. «Βλέπουμε πτώση της ανάπτυξης το 2025, λόγω των οικονομικών αντιξοοτήτων στην Κίνα και τις ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους. «Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να καθυστερήσει τη σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής, αν θέλει υψηλότερες τιμές».
Διαβάστε ακόμη