Περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης, ή περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα, ήταν εκτός λειτουργίας την Πέμπτη και οι εξαγωγές σταμάτησαν σε πολλά λιμάνια, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων για την κεντρική τράπεζα και τα έσοδα από το πετρέλαιο απειλεί να τερματίσει μια τετραετή περίοδο σχετικής ειρήνης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), η οποία ελέγχει τους πετρελαϊκούς πόρους της χώρας, δήλωσε την Πέμπτη ότι η μέση παραγωγή πετρελαίου ανήλθε σε 591.024 βαρέλια την Τετάρτη 28 Αυγούστου. Η Λιβύη άντλησε περίπου 1,18 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο.

Οι συνολικές απώλειες τις τελευταίες τρεις ημέρες μετά το κλείσιμο των πετρελαιοπηγών ανήλθαν σε 1.504.733 βαρέλια, αξίας περίπου 120 εκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθεσε η NOC.

Η κρίση σχετικά με τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης απειλεί με νέα έκρηξη αστάθειας στη χώρα, έναν σημαντικό παραγωγό πετρελαίου που είναι διχασμένος μεταξύ ανατολικών και δυτικών παρατάξεων που έχουν λάβει υποστήριξη από την Τουρκία και τη Ρωσία.

Η εταιρεία συμβούλων Rapidan Energy Group έχει εκτιμήσει ότι οι απώλειες παραγωγής θα μπορούσαν να φτάσουν μεταξύ 900.000 και 1 εκατομμυρίου bpd και να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη