Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις ανησυχίες για την προσφορά στη Μέση Ανατολή, αν και οι ενδείξεις εξασθενημένης ζήτησης περιόρισαν τα κέρδη, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ για παράδοση Οκτωβρίου, τα οποία λήγουν την Παρασκευή, σημείωναν άνοδο 23 σεντς ή 0,3% στα 80,17 δολάρια το βαρέλι. Το πιο ενεργά διαπραγματεύσιμο συμβόλαιο για τον Νοέμβριο σημείωσε άνοδο 20 σεντς ή 0,2% στα 79,02 δολάρια.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κέρδισαν 18 σεντς ή 0,2% στα 76,09 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς διαμορφώθηκαν πάνω από 1 δολάριο υψηλότερα την Πέμπτη λόγω των ανησυχιών για την προσφορά πετρελαίου, σημειώνοντας άνοδο 1,5% και 1,7% αντίστοιχα για την εβδομάδα μέχρι στιγμής.

Περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης, ή περίπου 700.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), ήταν εκτός λειτουργίας την Πέμπτη και οι εξαγωγές σταμάτησαν σε πολλά λιμάνια μετά από αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Οι απώλειες της λιβυκής παραγωγής θα μπορούσαν να φθάσουν μεταξύ 900.000 και 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως και να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Rapidan Energy Group.

Εν τω μεταξύ, οι ιρακινές προμήθειες αναμένεται επίσης να συρρικνωθούν, αφού η παραγωγή της χώρας ξεπέρασε την ποσόστωση του ΟΠΕΚ+, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη πηγή με άμεση γνώση του θέματος.

Το Ιράκ σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου του σε 3,85 έως 3,9 εκατομμύρια bpd τον επόμενο μήνα.

Το μπρεντ και το WTI, ωστόσο, εξακολουθούν να οδεύουν προς πτώση 0,7% και 2,3% για τον Αύγουστο, τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση τους.

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση εξακολουθούν να επιβαρύνουν την αγορά, με τα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ να δείχνουν ότι η μείωση των αποθεμάτων αργού για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Αυγούστου ήταν περίπου κατά ένα τρίτο μικρότερη από την αναμενόμενη.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, από κοινού γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, πρόκειται να καταργήσουν σταδιακά τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής 2,2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα στη διάρκεια ενός έτους, από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Διαβάστε ακόμη