Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη μετά από δύο συνεδριάσεις απωλειών, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά στη Λιβύη επανήλθαν στο επίκεντρο, ενώ η μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού μείωσε τις προσδοκίες για τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου μπρεντ ανέβηκαν κατά 15 σεντς ή 0,19%, στα 78,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ σημείωναν άνοδο 27 σεντς ή 0,36%, στα 74,79 δολάρια.

Και τα δύο συμβόλαια έχασαν περισσότερο από 1% την Τετάρτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 846.000 βαρέλια στα 425,2 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, χάνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι ανησυχίες για τις διαταραχές στις προμήθειες από τη Λιβύη, μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), ήταν θετικές για την αγορά, δήλωσαν ορισμένοι αναλυτές.

Τα ζητήματα εφοδιασμού της Λιβύης, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών ανησυχιών, θα κρατήσουν τις αγορές πετρελαίου σε εγρήγορση και είναι πιθανό να περιορίσουν την πτώση των τιμών, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στην Phillip Nova.

Ορισμένες πετρελαιοπηγές στη Λιβύη έχουν σταματήσει την παραγωγή εν μέσω μιας μάχης για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας, με μια εταιρεία συμβούλων να εκτιμά ότι οι διακοπές της παραγωγής θα είναι μεταξύ 900.000 και 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα (bpd) για αρκετές εβδομάδες.

Η παραγωγή της Λιβύης τον Ιούλιο ήταν περίπου 1,18 εκατομμύρια bpd.

Η διάρκεια της διακοπής της προσφοράς θα μπορούσε να έχει δευτερογενή αντίκτυπο στα σχέδια παραγωγής του ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις αγορές πετρελαίου εάν η προσφορά δεν μειωθεί όπως αναμένεται.

Οι προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα στήριξαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Raphael Bostic, να λέει ότι ίσως ήρθε η ώρα για περικοπές, με τον πληθωρισμό να μειώνεται περισσότερο και την ανεργία να αυξάνεται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Διαβάστε ακόμη