Το πετρέλαιο παρουσίασε μικρή μεταβολή την Τετάρτη, μετά την απότομη πτώση που σημείωσε στην προηγούμενη συνεδρίαση, η οποία τερμάτισε ένα τριήμερο σερί κερδών, εν μέσω επίμονων ανησυχιών τόσο για πιθανές απώλειες στην προσφορά από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όσο και για τις ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση καυσίμων, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ σημείωναν πτώση 6 σεντς στα 79,49 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 4 σεντς και διαπραγματεύονταν στα 75,49 δολάρια.

Οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 2% την Τρίτη, διακόπτοντας ένα τριήμερο σερί κερδών άνω του 7%, καθώς οι ανησυχίες για τα χαμηλά περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων επιβάρυναν τις προσδοκίες για τη ζήτηση καυσίμων εν μέσω στοιχείων που δείχνουν ότι η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ήταν χαμηλότερη από τις προβλέψεις.

Ενώ η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου και καυσίμων την περασμένη εβδομάδα στήριξε τις τιμές, η πιθανή απώλεια της παραγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη και η πιθανή επέκταση της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας ώστε να συμπεριλάβει τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές της Χεζμπολάχ στο Λίβανο παραμένουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές πετρελαίου.

Αρκετές πετρελαιοπηγές σε ολόκληρη τη Λιβύη έχουν σταματήσει την παραγωγή, καθώς τα κλεισίματα εξαπλώνονται, εν μέσω διαμάχης μεταξύ αντίπαλων κυβερνητικών παρατάξεων για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και των πετρελαϊκών εσόδων. Η διαμάχη θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή περίπου 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για τυχόν κλείσιμο από την κυβέρνηση της Τρίπολης ή από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC), η οποία είναι υπεύθυνη για τους πετρελαϊκούς πόρους.

Ωστόσο, μηχανικοί στα νοτιοανατολικά πετρελαϊκά κοιτάσματα Amal και Nafoora δήλωσαν στο Reuters ότι η παραγωγή έχει σταματήσει, ενώ μηχανικοί στο Abu Attifel, επίσης στα ανατολικά, δήλωσαν ότι η παραγωγή έχει μειωθεί.

Στη Μέση Ανατολή, οι μάχες συνεχίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς, εκτοπίζοντας τους Παλαιστίνιους, ενώ υπήρχαν λίγες ενδείξεις για μια συγκεκριμένη πρόοδο στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στο Κάιρο. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ βομβάρδιζαν η μία την άλλη με ρουκέτες και πυραύλους στα σύνορα του Λιβάνου.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,407 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 23 Αυγούστου την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλέστηκαν στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,863 εκατ. βαρέλια και τα αποστάγματα μειώθηκαν κατά 1,405 εκατ. βαρέλια.

Διαβάστε ακόμη