Η ExxonMobil δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη μέχρι το 2050 και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση για τον περιορισμό των επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα θα προκαλέσει ένα νέο σοκ στις τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σε μια πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει πάνω από 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά τα επόμενα 25 χρόνια – μια πρόβλεψη που υποθέτει ότι μια ενεργειακή μετάβαση θα αποτύχει να περιορίσει τη «δίψα» του κόσμου για ορυκτά καύσιμα.

Η Exxon προειδοποίησε για ένα νέο παγκόσμιο πετρελαϊκό σοκ εάν οι εταιρείες δεν συνεχίσουν να επενδύουν για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση, λέγοντας ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να τετραπλασιαστούν καθώς η προσφορά θα μειωνόταν.

Η πρόβλεψη της Exxon έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP, η οποία αναμένει ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα μειωθεί στα 75 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2050. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί στα 54,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εάν οι κυβερνήσεις τηρήσουν εγκαίρως τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα.

Η πρόβλεψη της πετρελαϊκής εταιρείας του Τέξας έρχεται εν μέσω μιας ολοένα και πιο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των παραγωγών ορυκτών καυσίμων που προσπαθούν να υπερασπιστούν την αγορά τους και, των φορέων χάραξης πολιτικής και των επιστημόνων του κλίματος που προειδοποιούν για επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη αν οι καταναλωτές δεν περιορίσουν γρήγορα την καύση ορυκτών καυσίμων.

Η Exxon υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερο πετρέλαιο για να βγάλει από τη φτώχεια δισεκατομμύρια ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αντιμετωπίζει όμως αγωγές από περιβαλλοντολόγους και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Καλιφόρνια, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Exxon εξαπατούσε το κοινό επί δεκαετίες σχετικά με το πώς η καύση ορυκτών καυσίμων θερμαίνει τον πλανήτη.

Η πρόβλεψη έρχεται τρία χρόνια αφότου η Exxon έχασε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες μάχες μετόχων της Wall Street για την πληρεξουσιότητα των μετόχων της έναντι του ακτιβιστή επενδυτή Engine No. 1, ο οποίος υποστήριξε ότι η υπερμεγέθης αντιμετωπίζει «υπαρξιακό επιχειρηματικό κίνδυνο», καθώς εξαρτά το μέλλον της από τα ορυκτά καύσιμα. Φέτος η Exxon μήνυσε ακτιβιστές επενδυτές που κατέθεσαν προτάσεις μετόχων που απαιτούσαν να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παρά τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Exxon προέβλεψε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 25% έως το 2050 λόγω της μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης, της εξάπλωσης τεχνολογιών όπως η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις μειώσεις των εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του καθαρού μηδενισμού που περιγράφονται στη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή.

Τον Ιούνιο, ο IEA με έδρα το Παρίσι, ο οποίος εκπροσωπεί τους καταναλωτές του πλούσιου κόσμου, προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα αντιμετώπιζε ένα «συγκλονιστικό» πλεόνασμα πετρελαίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εάν οι παραγωγοί συνέχιζαν να αυξάνουν την παραγωγή καθώς ο κόσμος απομακρυνόταν από τα ορυκτά καύσιμα.

Το καρτέλ των παραγωγών ΟΠΕΚ χαρακτήρισε την πρόβλεψη του ΙΕΑ ως «επικίνδυνο σχόλιο» και επέμεινε στις δικές του προβλέψεις ότι η ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει τα 116 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έως το 2045.

Σύμφωνα με την έκθεση της Exxon, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν απαραίτητα για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η αύξηση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής χρήσης ενέργειας κατά 15% έως το 2050.

Ενώ η ανάγκη για πετρέλαιο για την παραγωγή βενζίνης για τα επιβατικά αυτοκίνητα θα μειωθεί κατά το ένα τέταρτο μέχρι το 2050, προέβλεψε η Exxon, η ζήτηση από τη βιομηχανία – τη μεγαλύτερη πηγή κατανάλωσης – θα αντισταθμίσει.

Η Exxon χρησιμοποιεί τις προβλέψεις που περιέχονται στις παγκόσμιες προοπτικές της για να καθορίσει τα μελλοντικά σχέδια αύξησης της παραγωγής της, τα οποία είναι από τα πιο αισιόδοξα στον πετρελαϊκό κλάδο και περιλαμβάνουν επεκτάσεις έργων από τον σχιστόλιθο του Τέξας μέχρι την υπεράκτια Γουιάνα.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι προβλέψεις της Exxon αντιπροσωπεύουν μια τελευταία προσπάθεια μιας ετοιμοθάνατης βιομηχανίας να απευθυνθεί στους επενδυτές για να στηρίξουν τη νέα παραγωγή.

Διαβάστε ακόμη