Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν σχέδια για το κλείσιμο όλων των πετρελαϊκών κοιτασμάτων υπό τον έλεγχό τους, με πιθανή διακοπή ολόκληρης της παραγωγής πετρελαίου της χώρας. Αυτή η απόφαση έρχεται εν μέσω εντεινόμενων εντάσεων σχετικά με την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL), σύμφωνα με το Reuters.

Η ανακοίνωση από την ανατολική διοίκηση, υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χαφτάρ, δεν επιβεβαιώθηκε από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης ή τον Εθνικό Οργανισμό Πετρελαίου (NOC), ο οποίος διαχειρίζεται τους πετρελαϊκούς πόρους της Λιβύης.

Ωστόσο, η θυγατρική της NOC, Waha Oil Company, υπέδειξε σταδιακή μείωση της παραγωγής, επικαλούμενη απροσδιόριστες «διαμαρτυρίες και πιέσεις» και προειδοποίησε ακόμη και για πλήρη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης. Μια άλλη θυγατρική, η Sirte Oil Company, δήλωσε επίσης ότι θα μειώσει την παραγωγή, καλώντας τις αρχές να «παρέμβουν για τη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής».

Σχεδόν όλα τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Λιβύης βρίσκονται στα ανατολικά, υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ. Εάν σταματήσει η ανατολική παραγωγή, το El Feel στα νοτιοδυτικά της Λιβύης θα είναι το μόνο λειτουργικό πετρελαϊκό κοιτάσμα, με δυναμικότητα 130.000 βαρελιών ανά ημέρα (bpd). Η συνολική παραγωγή πετρελαίου ήταν περίπου 1,18 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξορύκτων Χωρών, επικαλούμενος δευτερεύουσες πηγές.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης δεν διευκρίνισε τη διάρκεια του πιθανού κλεισίματος των πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Abdulhamid al-Dbeibah, δεν παρείχε επιβεβαίωση, αλλά ο επικεφαλής της δήλωσε σε ανακοίνωση ότι τα πετρελαϊκά κοιτάσματα δεν πρέπει να επιτρέπεται να κλείνουν «υπό αβάσιμες προφάσεις».

Αυτή η κλιμάκωση των εντάσεων προέρχεται από προσπάθειες εκδίωξης του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL) Σαντίκ αλ-Καμπίρ, με αντίπαλες ένοπλες παρατάξεις να κινητοποιούνται από κάθε πλευρά. Η ίδια η CBL, με έδρα την Τρίπολη, ανέστειλε τις υπηρεσίες της εντός και εκτός χώρας λόγω «εξαιρετικής αναταραχής». Η κεντρική τράπεζα είναι το μοναδικό διεθνώς αναγνωρισμένο αποθετήριο των εσόδων από το πετρέλαιο της Λιβύης, μια ζωτική πηγή εισοδήματος για τη χώρα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η παραγωγή πετρελαίου διακόπτεται στη Λιβύη. Οι διαμαρτυρίες ανάγκασαν πρόσφατα το NOC να κηρύξει ανώτερη βία σε ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας, το Sharara, με χωρητικότητα 300.000 bpd. Η Waha, η οποία λειτουργεί μια κοινοπραξία με τις TotalEnergies και ConocoPhillips, έχει παραγωγική δυναμικότητα περίπου 300.000 βαρελιών ανά ημέρα (bpd), η οποία εξάγεται μέσω του ανατολικού λιμένα Es Sider. Λειτουργεί πέντε κύρια πεδία στα νοτιοανατολικά, συμπεριλαμβανομένου του Waha, το οποίο παράγει περισσότερα από 100.000 bpd καθώς και τα Gallo, Al-Fargh, Al-Samah και Al-Dhahra. Οι TotalEnergies και ConocoPhillips δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Αυτή η κατάσταση απειλεί να διαταράξει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης και να επιδεινώσει τον συνεχιζόμενο αγώνα εξουσίας εντός της χώρας.

Διαβάστε ακόμη