Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ήπιες μεταβολές την Παρασκευή, σε τροχιά να κλείσουν την εβδομάδα χαμηλότερα, καθώς οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις των αμερικανικών στοιχείων για την απασχόληση αύξησαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση και οι ανανεωμένες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μείωσαν τις ανησυχίες για διαταραχές της προσφοράς.

Τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου μπρεντ όσο και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ σημείωναν άνοδο 10 σεντς ή 0,1% νωρίτερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ, τα οποία έχουν χάσει περίπου 3% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, βρίσκονταν στα 77,32 δολάρια το βαρέλι και το WTI, το οποίο έχει χάσει σχεδόν 5%, στα 73,11 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν το χαμηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Ιανουαρίου αυτή την εβδομάδα, αφού η αμερικανική κυβέρνηση μείωσε απότομα την εκτίμησή της για τις θέσεις εργασίας που προστέθηκαν από τους εργοδότες στη χώρα φέτος έως τον Μάρτιο.

Αυτό προκάλεσε ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ που θα πλήξει τη ζήτηση στην κορυφαία χώρα κατανάλωσης πετρελαίου, αλλά ορισμένοι αναλυτές λένε ότι πρόκειται για υπερβολική αντίδραση στην αναθεώρηση των θέσεων εργασίας.

«Η πρόσφατη ύφεση οφείλεται στις ανησυχίες για μια σκληρή οικονομική προσγείωση στις Η.Π.Α. Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι η αγορά εργασίας ψύχεται σταδιακά αντί για ταχεία επιβράδυνση. Αυτό υποστηρίχθηκε από ενδείξεις ισχυρής ζήτησης στις ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

Πρόσφατα στοιχεία από την Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, έδειξαν ότι η οικονομία δυσκολεύεται και η ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται από τα εκεί διυλιστήρια. Μια νέα ώθηση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς βοήθησε επίσης να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για την προσφορά και επιβάρυνε τις τιμές του πετρελαίου.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ξεκίνησαν έναν νέο γύρο συναντήσεων στο Κάιρο την Πέμπτη για την επίλυση των διαφορών σχετικά με μια πρόταση εκεχειρίας.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να βρει στήριξη τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν μειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες.

«Η αγορά συνεχίζει να συλλογίζεται την επόμενη κίνηση του ΟΠΕΚ. Η ομάδα παραγωγών ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν καταβεβλημένες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθυστέρηση αυτών των σχεδίων σε μια προσπάθεια στήριξης των τιμών», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Διαβάστε ακόμη