Η Τουρκία, επιδιώκοντας να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, θα στείλει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μήκους 86 μέτρων για να εξερευνήσει υπεράκτια πετρελαϊκά τεμάχια που ανήκουν στη Σομαλία τον επόμενο μήνα.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg, την οποία επιβεβαίωσε ο Μοχάμεντ Χάσι, διευθυντής του υπουργείου Πετρελαίου της Σομαλίας, θα μπορούσε να συμβάλει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Τουρκίας με αργό πετρέλαιο και αποτελεί μέρος της σταθερής προσπάθειας της Άγκυρας να ενισχύσει τους δεσμούς της σε μια περιοχή όπου η Κίνα, η Ρωσία, τα κράτη του Κόλπου και η Δύση ανταγωνίζονται επίσης για την κυριαρχία.

Καθώς ελκύεται από τον ορυκτό πλούτο της ηπείρου και τον αυξανόμενο πληθυσμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα οικονομικής ανάπτυξης, η εστίαση στη Σομαλία έχει πολύ νόημα για την Τουρκία, καθώς επιδεικνύει τη διεθνή της επιρροή.

«Η Αφρική είναι ενδιαφέρουσα για την Τουρκία επειδή είναι ένα σημείο όπου μπορεί να πειραματιστεί με όλα τα νεοαποκτηθέντα ακτιβιστικά εργαλεία και στόχους της εξωτερικής πολιτικής της», δήλωσε ο Μπατού Τζοσκούν, ερευνητής με έδρα την Άγκυρα στη δεξαμενή σκέψης του Ινστιτούτου Libyan Sadeq.

«Είναι η ήπια ισχύς από τη μία πλευρά, όπως η βοήθεια, η εκπαίδευση και τα κέντρα τουρκικής γλώσσας. Και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις από την άλλη πλευρά», δήλωσε.

Αυτό δεν αποδεικνύεται πουθενά καλύτερα από τη Σομαλία, όπου η Τουρκία λειτουργεί τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική της βάση και τουρκικές εταιρείες διαχειρίζονται το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Η Baykar, η τουρκική εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διοικείται από τον γαμπρό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, έχει προμηθεύσει τη Σομαλία με άγνωστο αριθμό του μοντέλου TB2, επεκτείνοντας την επίθεση της Σομαλίας κατά της ισλαμιστικής ομάδας al-Shabaab.

Διαβάστε ακόμη