Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) διατήρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, αλλά μείωσε τις εκτιμήσεις του για το 2025. Ο οργανισμός αποδίδει αυτή τη μεταβολή κυρίως σε αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα της Κίνας. Ενώ η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία ενίσχυσε αρχικά τη ζήτηση πετρελαίου, η επίδρασή της εξασθενεί τώρα, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, αυτή η επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης αντισταθμίζεται από τη ισχυρή κατανάλωση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επικείμενη κορυφαία καλοκαιρινή περίοδος οδήγησης στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι η ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19, ενισχύοντας περαιτέρω τη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, οι περιορισμοί στην προσφορά συμβάλλουν στη στροφή της αγοράς. Οι περικοπές παραγωγής που εφαρμόζονται από τον ΟΠΕΚ+ έχουν μειώσει τη διαθεσιμότητα πετρελαίου, δημιουργώντας μια ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης που ανεβάζει τις τιμές. Ως αποτέλεσμα, ο IEA χαρακτήρισε την τρέχουσα αγορά ως ελλειμματική.

Διαβάστε ακόμη