Οι ημερήσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Ιούλιο σημείωσαν σημαντική μείωση, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η πτώση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων που επηρεάζουν τη βιομηχανία διύλισης της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Η αποδυνάμωση των περιθωρίων επεξεργασίας και η υποτονική ζήτηση καυσίμων ανάγκασαν τόσο τα κρατικά όσο και τα ανεξάρτητα διυλιστήρια να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. Οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου σε συνδυασμό με την πιο αργή από την αναμενόμενη κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ έχουν συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων. Ειδικότερα, τα ανεξάρτητα διυλιστήρια έχουν πληγεί σκληρά και λειτουργούν στη χαμηλότερη δυναμικότητά τους εδώ και τρία χρόνια. Ορισμένα μάλιστα αναγκάστηκαν να κλείσουν επ’ αόριστον για να περιορίσουν τις απώλειες.

Τα κρατικά διυλιστήρια αντιμετώπισαν επίσης προκλήσεις. Παρά την ελαφρά αύξηση της επεξεργασίας αργού, η παραγωγή ντίζελ μειώθηκε κατά σχεδόν 9% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό αντικατοπτρίζει τη συνολική παραπαίουσα ζήτηση, ιδίως για καύσιμο ντίζελ.

Το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο έπαιξε επίσης ρόλο. Η οικονομία της Κίνας έχει παρουσιάσει σημάδια επιβράδυνσης, με την παρατεταμένη πτώση των ακινήτων και την εργασιακή ανασφάλεια να επηρεάζουν την εγχώρια κατανάλωση. Κατά συνέπεια, η ζήτηση για πετρελαιοειδή έχει αποδυναμωθεί, πιέζοντας περαιτέρω τα διυλιστήρια.

Παρόλο που υπήρξε κάποια κυβερνητική εντολή αγοράς αργού πετρελαίου για τα κρατικά αποθέματα, δεν ήταν επαρκής για να αντισταθμίσει τη συνολική μείωση των εισαγωγών. Αντίθετα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν σημαντικά.

Οι εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων του ντίζελ, της βενζίνης και του αεροπορικού καυσίμου, μειώθηκαν επίσης. Η τάση αυτή υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας διύλισης της Κίνας και την ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση.

Συνολικά, η μείωση των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας αντανακλά μια σύνθετη αλληλεπίδραση παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αδύναμων περιθωρίων διύλισης, της υποτονικής ζήτησης καυσίμων και της επιβράδυνσης της οικονομίας. Οι προκλήσεις αυτές είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο διύλισης της χώρας και έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη