Τα προθεσμιακά συμβόλαια στο αργό αμερικανικό πετρέλαιο υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τρίτη, καθώς οι φόβοι για ύφεση συνεχίζουν να επισκιάζουν τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έκλεισε σε χαμηλό έξι μηνών τη Δευτέρα, με τις αγορές μετοχών σε ξεπούλημα λόγω των φόβων ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση. Ο S&P 500 και ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones κατέγραψαν τη χειρότερη ημέρα τους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ο φόβος για μια ύφεση στις ΗΠΑ έπληξε και τις αγορές πετρελαίου, καθώς οι έμποροι ανησυχούσαν ήδη ήδη για την υποτονική ζήτηση στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια Σεπτεμβρίου στο αργό αμερικανικό πετρέλαιο διαμορφώνονται στα 72,45 δολάρια ανά βαρέλι, με πτώση 49 σεντς ή 0,7%. Μέχρι σήμερα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έχει κερδίσει 1%.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια Οκτωβρίου στο Μπρεντ διαμορφώνονται στα 75,96 δολάρια ανά βαρέλι, με πτώση 34 σεντς ή 0,45%. Μέχρι σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά 1,4%.

Οι αγορές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο μεγάλης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επίθεση από το Ιράν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Η αγορά πετρελαίου έχει σε μεγάλο βαθμό προσπεράσει τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς οι προμήθειες αργού δεν έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές διαταραχές. Οι αναλυτές προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, μέλους του ΟΠΕΚ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή των ροών πετρελαίου.

Μια επίθεση με ρουκέτα σε αμερικανική βάση στο Ιράκ πιστεύεται ότι τραυμάτισε αρκετό προσωπικό από τις ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο NBC News.

«Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός ότι η αγορά πετρελαίου μέχρι στιγμής δεν τιμολογεί προληπτικά τον κίνδυνο μιας πολύ επικείμενης σύγκρουσης, όπως φαίνεται», δήλωσε ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global, στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC την Τρίτη.

Διαβάστε ακόμη