Τα προθεσμιακά συμβόλαια για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχωρούν σε χαμηλό έξι μηνών τη Δευτέρα, καθώς οι παγκόσμιες αγορές σημειώνουν μεγάλη πτώση λόγω των φόβων ότι η οικονομία μπορεί να κινείται στα πρόθυρα της ύφεσης.

Το αργό αμερικανικό πετρέλαιο έχει εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη του για το έτος και το Μπρεντ στα χαμηλότερα επίπεδα του 2024, αφού διαπραγματευόταν υψηλότερα επί μήνες λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή και των προβλέψεων ότι η αγορά πετρελαίου θα σφίξει το τρίτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια Σεπτεμβρίου στο αργό πετρέλαιο κινούνται στα 71,92 δολάρια ανά βαρέλι, με πτώση 1,60 δολάρια ή 2,18%. Σε ετήσια βάση, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο είναι πλέον αμετάβλητο.

Τα συμβόλαια Οκτωβρίου στο Μπρεντ κινούνται στα 75,35 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένα κατά 1,46 δολάρια ή 1,9%. Μέχρι σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά 2%.

Το sell off έρχεται μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η επιβράδυνση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, με την ανεργία να αυξάνεται στο 4,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ συρρικνώθηκε επίσης τον Ιούλιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Τα αδύναμα στοιχεία στις ΗΠΑ έρχονται καθώς η οικονομία της Κίνας είχε ήδη τρομάξει τους εμπόρους.

Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται επίσης να αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή τον Οκτώβριο, αν και η ομάδα ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση αυτή «θα μπορούσε να ανασταλεί ή να ανατραπεί, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς».

Ωστόσο, ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει παρών, με το Ισραήλ να προετοιμάζεται για επίθεση από το Ιράν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη