Ο ΟΠΕΚ διατήρησε σε γενικές γραμμές σταθερή την παραγωγή πετρελαίου τον περασμένο μήνα, ενώ παρακολουθεί προσεκτικά τον αντίκτυπο των τελευταίων περικοπών του στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών παρήγαγε κατά μέσο όρο 26,99 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, περίπου 60.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερα από ό,τι τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Η Βενεζουέλα και το Ιράν οδήγησαν την πτώση, καθώς η ζήτηση παραπαίει στον βασικό πελάτη τους, την Κίνα.

Το καρτέλ και οι σύμμαχοί του πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα συνάντηση παρακολούθησης, καθώς προετοιμάζονται να αρχίσουν σταδιακά να αναβιώνουν την παραγωγή -που έχει σταματήσει από το 2022 σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές- από το τέταρτο τρίμηνο. Ενώ η επιτροπή, της οποίας ηγούνται η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, επέλεξε να επιμείνει στο σχέδιο, επανέλαβε ότι θα μπορούσε να «παύσει ή να αντιστρέψει» τις προγραμματισμένες αυξήσεις της προσφοράς ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού έχουν παραπαίει αυτή την εβδομάδα παρά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας το διεθνές σημείο αναφοράς Μπρεντ κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ η πρόσφατη πτώση των τιμών μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στους καταναλωτές και τις κεντρικές τράπεζες που εξακολουθούν να υποφέρουν από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ενδέχεται να σημάνει πόνο για τις χώρες του ΟΠΕΚ+. Η Σαουδική Αραβία έχει υποστεί πτώση της ανάπτυξης κατά τέσσερα τρίμηνα, αναγκάζοντας το Ριάντ να μειώσει τις επενδύσεις σε εμβληματικά οικονομικά έργα που υποστηρίζει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Ριάντ διατήρησε την παραγωγή με μικρή μεταβολή στα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, κοντά στην ποσόστωσή του στον ΟΠΕΚ+. Η Αλγερία και το Κουβέιτ τηρούν επίσης τους στόχους τους.

Όμως το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει το μερίδιό τους από τους περιορισμούς και συνεχίζουν να αντλούν πάνω από τα συμφωνηθέντα όριά τους, ανέφερε η έρευνα. Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις για καλύτερη συμμόρφωση, η Βαγδάτη αύξησε οριακά την παραγωγή, κατά 30.000 βαρέλια ημερησίως στα 4,28 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έδειξε η έρευνα.

Η χώρα, μαζί με τις επίσης παραβατικές χώρες Ρωσία και Καζακστάν, έχει υποσχεθεί να προβεί σε πρόσθετες περικοπές ως αντιστάθμισμα για την υπερπαραγωγή. Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η τριάδα το υλοποιεί αυτό μέχρι στιγμής, και το καρτέλ έχει φτωχό ιστορικό στην εκπλήρωση αυτών των αντισταθμιστικών μέτρων.

Η Βενεζουέλα και το Ιράν, τα οποία εξαιρούνται από την τρέχουσα συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για τον σκόπιμο περιορισμό των προμηθειών, υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις τον Ιούλιο.

Η ημερήσια παραγωγή από το Καράκας μειώθηκε κατά 60.000 βαρέλια στα 830.000 βαρέλια, ενώ η Τεχεράνη υποχώρησε κατά 50.000 βαρέλια στα 3,26 εκατομμύρια βαρέλια. Και οι δύο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις στην Κίνα, η οποία αναμένεται να περιορίσει τις εισαγωγές εν μέσω επιβραδυνόμενης οικονομικής ανάπτυξης. Η πολιτική αναταραχή θολώνει επίσης τις προοπτικές για τη Βενεζουέλα μετά τις διαδηλώσεις κατά της αμφισβητούμενης εκλογικής νίκης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Θεωρητικά, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να συζητήσει για το αν θα προχωρήσει στην ενίσχυση του τέταρτου τριμήνου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα οριστικοποιηθούν πιθανότατα οι ημερομηνίες φόρτωσης φορτίων για τον επόμενο μήνα. Οι έμποροι είναι διχασμένοι σχετικά με το αν η ομάδα θα προχωρήσει.

Η ομάδα παρακολούθησης του συνασπισμού θα συνέλθει ξανά διαδικτυακά στις 2 Οκτωβρίου και οι χώρες θα συγκεντρωθούν για μια πλήρη υπουργική συνάντηση την 1η Δεκεμβρίου.

Η έρευνα του Bloomberg βασίζεται σε δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, πληροφορίες από αξιωματούχους και εκτιμήσεις από συμβούλους, συμπεριλαμβανομένων των FGE, Kpler Ltd. και Rapidan Energy Group.

Διαβάστε ακόμη