Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, αλλά ήταν έτοιμες για τέταρτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση, καθώς οι ενδείξεις για απογοητευτική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων υπερίσχυσαν των φόβων για διαταραχές της προσφοράς, σύμφωνα με το Reuters.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου μπρεντ κέρδισαν 62 σεντς ή 0,8% στα 80,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 62 σεντς στα 76,93 δολάρια.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς έχουν υποχωρήσει περίπου 7,3% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, στο μεγαλύτερο σερί συνεχόμενων εβδομαδιαίων απωλειών φέτος.
Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου Κίνα και μια έρευνα που έδειξε ασθενέστερη μεταποιητική δραστηριότητα σε Ασία, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τον κίνδυνο μιας υποτονικής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης που θα επιβαρύνει την κατανάλωση πετρελαίου.
Η πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα ανέστειλε επίσης τις τιμές, ενισχύοντας τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της ζήτησης, αφού τα στοιχεία του Ιουνίου έδειξαν ότι οι εισαγωγές και η δραστηριότητα των διυλιστηρίων ήταν χαμηλότερες από πέρυσι.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Ασία μειώθηκαν τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, αποδυναμωμένες από την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα και την Ινδία, όπως έδειξαν τα στοιχεία της LSEG Oil Research.
Οι επενδυτές πετρελαίου παρακολουθούν επίσης με προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου η δολοφονία ανώτερων ηγετών των προσκείμενων στο Ιράν μαχητικών ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου, απειλώντας να διαταράξει τον εφοδιασμό.
«Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις αντικατοπτρίστηκαν σε ένα αυξανόμενο ασφάλιστρο για τα δικαιώματα αγοράς, καθώς οι έμποροι υιοθετούν την άποψη ότι οι τιμές θα αυξηθούν», ανέφερε η ANZ, προσθέτοντας ότι οι αγορές συμβολαίων αγοράς του Brent αυξήθηκαν στον υψηλότερο όγκο από τον Απρίλιο.
«Η τεκμαρτή μεταβλητότητα του πετρελαίου τριών μηνών αυξήθηκε στο 26,6% από το χαμηλό 22,6% στα μέσα Ιουλίου».
Διαβάστε ακόμη