Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το τοπίο στη στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του συναρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Ο θάνατός του ήρθε λιγότερο από 24 ώρες μετά τον θάνατο του αρχαιότερου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό. Οι δολοφονίες τροφοδότησαν την ανησυχία ότι ο 10μηνος πόλεμος στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μπορεί να μετατραπεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή του εφοδιασμού με πετρέλαιο από την περιοχή. Η σύγκρουση του Ιράν με το Ισραήλ κρέμεται από μία κλωστή, με τις αγορές να αντιδρούν νευρικά στο σενάριο ενός ενός περιφερειακού πολέμου.

Πάνω από τα 40 ευρώ και συγκεκριμένα στα 40,93 ευρώ σκαρφάλωσε η μεγαβατώρα του φυσικού αερίου, στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του τελευταίου οκταμήνου, εν μέσω αυξανόμενων απειλών για τον εφοδιασμό. Οι ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, συνέχισαν να ενισχύουν τους φόβους για τη διαθεσιμότητα των εξαγωγών φυσικού αερίου σε μια περιοχή-κλειδί για την παραγωγή. Οι ανησυχίες αυτές έλαβαν χώρα σε μια περίοδο όπου οι βασικοί καταναλωτές υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν ήδη αυξημένο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση συμβολαίων εν μέσω αβέβαιων προοπτικών εφοδιασμού. Η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης αποδείχθηκε ευαίσθητη στις διαταραχές του εφοδιασμού αυτό το καλοκαίρι, κυρίως επειδή βασίζεται πλέον σε παραδόσεις από όλο τον κόσμο. «Περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να κάνει άλμα το TTF μέσα σε μια μέρα», δήλωσε η Φλόρενς Σμιτ, στρατηγικός αναλυτής ενέργειας στη Rabobank. Οι ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ήταν περίπου 30% χαμηλότερες από τον μέσο όρο τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ενώ οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της περιοχής είναι αυξημένες για την εποχή και περισσότερες ροές έρχονται από τη Νορβηγία, ο θερμότερος καιρός καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τη ζήτηση για κλιματισμό.

Την ίδια ώρα, έντονη εικόνα μεταβλητότητας παρουσιάζεται στο πετρέλαιο. Τα προθεσμιακά συμβόλαια στο αργό πετρέλαιο υποχώρησαν 2% την Πέμπτη, καθώς η ανησυχία για την αμερικανική οικονομία επισκίασε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ο «μαύρος χρυσός» φαίνεται να κερδίζει έδαφος εν μέσω της όξυνσης των εχθροπραξιών στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου το Ισραήλ πολεμά την υποστηριζόμενη από το Ιράν παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς μετά την τρομοκρατική επίθεση της τελευταίας τον Οκτώβριο. Η απόφαση του Ισραήλ να πραγματοποιήσει εκστρατεία αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έχει έκτοτε διευρύνει τη σύγκρουση, με το Ισραήλ να ανταλλάσσει πυρά με άλλες υποστηριζόμενες από το Ιράν παρατάξεις, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι Χούθι της Υεμένης. Σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής του Ιράν, αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων θα κινηθεί έντονα ανοδικά. Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε ήδη, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Χανίγια, οι τιμές του Brent και του West Texas Intermediate σημείωσαν αξιόλογη άνοδο, σπάζοντας την πτωτική τάση που είχαν από τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

«Οι αγορές πετρελαίου ανησυχούν δικαιολογημένα ότι η δολοφονία του Χανίγια θα φέρει το Ιράν πιο άμεσα στον πόλεμο με το Ισραήλ. Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό του Ιράν με πετρέλαιο και τις σχετικές υποδομές», δήλωσε ο αναλυτής Vivek Dhar της Commonwealth Bank of Australia, σε ανάλυσή του. Ο Dhar δήλωσε ότι οι αγορές ανησυχούν για την ικανότητα του Ιράν να κλιμακώσει την ένταση μέσω του ελέγχου του Στενού του Ορμούζ. «Ο αποκλεισμός της βασικής υδάτινης οδού απειλεί τη μεταφορά του 15-20% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Με περιορισμένη εφεδρική χωρητικότητα αγωγών για την παράκαμψη ενός τέτοιου αποκλεισμού, το Στενό του Ορμούζ προβάλλει ως σημαντικός δυνητικός κίνδυνος διαταραχής για τις αγορές πετρελαίου», δήλωσε ο Dhar.

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων αμετάβλητη διατήρησε την πολιτική παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ+, όπως αποφάσισαν στη συνάντηση τους οι κορυφαίοι υπουργοί των χωρών μελών του Οργανισμού. Ο Οργανισμός διατήρησε και το σχέδιο έναρξης της απεμπλοκής ενός επιπέδου περικοπών της παραγωγής από τον Οκτώβριο και επανέλαβε ότι η αύξηση θα μπορούσε να διακοπεί ή να ανατραπεί εάν χρειαστεί, σύμφωνα με το Reuters. Οι κορυφαίοι υπουργοί του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία, ή ΟΠΕΚ+, πραγματοποίησαν την διαδικτυακή συνεδρίαση της κοινής υπουργικής επιτροπής παρακολούθησης (JMMC).

Διαβάστε ακόμη