Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ότι οι προμήθειες πετρελαίου τους παραμένουν ανεπηρέαστες από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουκρανία στον Ρώσο παραγωγό πετρελαίου Lukoil. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι η ιδιοκτησία του πετρελαίου μεταβιβάζεται στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, εξαιρώντας το από τις κυρώσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Παρά ταύτα, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, και οι δύο αντίθετες στη δυτική βοήθεια στην Ουκρανία, εξέφρασαν ανησυχίες για την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Δρούζμπα. Η ΕΕ αμφισβήτησε τις ελλιπείς προσπάθειες διαφοροποίησής τους, δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου και της απόφασης του μπλοκ να απομακρυνθεί από την ενέργεια της Ρωσίας.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές προμήθειας, όπως ο αγωγός Αδριατικής JANAF, και καλεί την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να αναζητήσουν ενεργά μη ρωσικές πηγές πετρελαίου. Ενώ ο άμεσος κίνδυνος για την προμήθεια πετρελαίου φαίνεται να έχει μετριαστεί, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη διαφοροποίησης για τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη