Ο ΟΠΕΚ+, η συμμαχία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, πρόκειται να πραγματοποιήσει μια κρίσιμη συνάντηση την Πέμπτη για να καθορίσει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου της. Παρά τις πρόσφατες απότομες πτώσεις των τιμών του πετρελαίου από το υψηλό του 2024 πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι κάτω από τα 82 δολάρια, πολλές πηγές υποδεικνύουν ότι ο όμιλος είναι απίθανο να αλλάξει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής του, σύμφωνα με το Reuters.

Το καρτέλ αυτή τη στιγμή κρατά εκτός αγοράς ένα σημαντικό ποσό 5,86 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Αυτή η επιθετική μείωση της παραγωγής εφαρμόστηκε σε μια σειρά βημάτων από τα τέλη του 2022 για να σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου.

Στη προηγούμενη συνάντησή τους τον Ιούνιο, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να επεκτείνουν τις υπάρχουσες περικοπές των 3,66 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το τέλος του 2025. Επιπλέον, παρέτειναν μια πιο πρόσφατη περικοπή των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως κατά τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Ο όμιλος έχει επίσης περιγράψει ένα σχέδιο σταδιακής κατάργησης της μείωσης των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως για ένα έτος, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2024.

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν τεθεί υπό πίεση λόγω ανησυχιών σχετικά με την παγκόσμια οικονομική υγεία και τη ζήτηση, έχουν βρει κάποια υποστήριξη πρόσφατα εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Παρά αυτήν την αστάθεια, ο ΟΠΕΚ+ φαίνεται αποφασισμένος να τηρήσει την τρέχουσα στρατηγική του, υποδεικνύοντας ότι δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο.
Το αποφασιστικό όργανο για αυτή τη συνάντηση είναι η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινής Υπουργικής Συνόδου (JMMC), που αποτελείται από υπουργούς πετρελαίου από κορυφαίες χώρες του ΟΠΕΚ+, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Η JMMC συνήθως συνεδριάζει κάθε δύο μήνες και έχει την εξουσία να υποβάλλει προτάσεις στην ευρύτερη ομάδα του ΟΠΕΚ+.

Διαβάστε ακόμη