Η αγορά αργού πετρελαίου είναι επί του παρόντος σφιχτή, αλλά το επόμενο έτος θα είναι πιθανότατα πλεονασματική, με τις τιμές του μπρεντ να υποχωρούν στα μέσα έως τα υψηλά επίπεδα των 70 δολαρίων, δήλωσε η Morgan Stanley, σύμφωνα με το Reuters.

Η στενότητα θα διατηρηθεί για το μεγαλύτερο μέρος του τρίτου τριμήνου, ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμά της με ημερομηνία την Παρασκευή, αλλά η ισορροπία θα επανέλθει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, «όταν οι εποχικοί ουρανοί της ζήτησης μειωθούν και τόσο η προσφορά του ΟΠΕΚ όσο και η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ επιστρέψουν στην ανάπτυξη».

Τρεις πηγές δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να συστήσει αλλαγή της πολιτικής παραγωγής της ομάδας σε μια μίνι υπουργική συνεδρίαση τον επόμενο μήνα, αφήνοντας στη θέση του ένα σχέδιο για να αρχίσει να ξετυλίγεται ένα επίπεδο περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον Οκτώβριο.

Η Morgan Stanley δήλωσε ότι αναμένει ότι η προσφορά του ΟΠΕΚ και των μη ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2025, πολύ πριν από την αύξηση της ζήτησης.

Τα δρομολόγια των διυλιστηρίων αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και είναι απίθανο να επιστρέψουν σε αυτό το επίπεδο μέχρι τον Ιούλιο του 2025, ανέφερε.

Η Morgan Stanley άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τις τιμές του αργού τύπου μπρεντ για το τρίτο τρίμηνο του 2024 στα 86 δολάρια ανά βαρέλι. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Goldman Sachs διατήρησε επίσης την πρόβλεψή της για το τρίμηνο με μέση τιμή του μπρεντ στα 86 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αργού τύπου μπρεντ τη Δευτέρα σημείωναν άνοδο 0,54% στα 83,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωναν άνοδο 0,54% στα 80,56 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη