Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί σε λίγο κάτω από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος και του χρόνου, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς η κινεζική κατανάλωση συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω οικονομικών προβλημάτων, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Η παγκόσμια ζήτηση το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 710.000 βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση, στη χαμηλότερη τριμηνιαία αύξηση εδώ και πάνω από ένα χρόνο, έγραψε ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεση για το πετρέλαιο.
«Η υπεροχή της Κίνας (σβήνει). Πέρυσι η χώρα αντιπροσώπευε το 70% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης – αυτό θα μειωθεί σε περίπου 40% το 2024 και το 2025», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Η πρόβλεψη του ΙΕΑ για σχετικά χαμηλή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 970.000 bpd φέτος παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από τις προβλέψεις του περασμένου μήνα. Βλέπει αύξηση της τάξης των 980.000 το επόμενο έτος.

Καθώς η οικονομική ανάκαμψη μετά τον Covid-19 ισοπεδώνεται παγκοσμίως, πρόσθεσε ο ΙΕΑ, η ισχνή οικονομική ανάπτυξη, η αυξημένη ενεργειακή απόδοση και η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων θα λειτουργήσουν ως αντίθετοι άνεμοι για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη