Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη, καθώς τα αποθέματα αργού μειώθηκαν αφού τα αμερικανικά διυλιστήρια αύξησαν την επεξεργασία και καθώς τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν, σηματοδοτώντας ισχυρότερη ζήτηση, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μπρεντ αυξήθηκαν κατά 35 σεντς ή 0,4% στα 85,43 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 36 σεντς ή 0,5% στα 82,47 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια στα 445,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουλίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια στα 229,7 εκατομμύρια βαρέλια, πολύ περισσότερο από την πτώση κατά 600.000 βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των διακοπών της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών επέμεινε επίσης στην πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το επόμενο έτος, λέγοντας την Τετάρτη ότι η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη και τα αεροπορικά ταξίδια θα στηρίξουν τη χρήση καυσίμων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, τα κέρδη περιορίστηκαν, καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού στα διυλιστήρια και στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις παραγωγής από τον τυφώνα Beryl ήταν ελάχιστες.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την Πέμπτη και την έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού την Παρασκευή, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν τον τόνο στην αγορά.

Οι προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν στο 74% από περίπου 70% την Τρίτη και 45% πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με το FedWatch της CME.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα λάβει αποφάσεις για τα επιτόκια “όταν και όπως” χρειάζεται, αποκρούοντας την υπόνοια ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πολιτική πράξη ενόψει των προεδρικών εκλογών του φθινοπώρου.

Διαβάστε ακόμη