Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει την προσφορά το επόμενο έτος, δήλωσε την Τρίτη η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, ανατρέποντας προηγούμενη πρόβλεψη για πλεόνασμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η αλλαγή ήρθε αφού ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συλλογικά γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, παρέτειναν τις περισσότερες από τις βαθιές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου για το επόμενο έτος σε συνάντηση τον περασμένο μήνα. Η ομάδα παραγωγών περιορίζει την παραγωγή από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει τις αγορές πετρελαίου μπροστά στην εξασθενημένη αύξηση της ζήτησης, τα υψηλά επιτόκια και την παραγωγή ρεκόρ των ΗΠΑ.

Εάν η αγορά περιέλθει σε έλλειμμα, τα διυλιστήρια θα πρέπει να αδειάσουν πετρέλαιο από τα αποθέματα για να καλύψουν τη ζήτηση.

Το έλλειμμα θα είναι μικρότερο το επόμενο έτος από ό,τι φέτος, δήλωσε η EIA. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 104,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το επόμενο έτος, ενώ η προσφορά θα είναι περίπου 104,6 εκατομμύρια bpd, ανέφερε η EIA στις μηνιαίες βραχυπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές της.

Η EIA προσδιόρισε την παγκόσμια ζήτηση στα 104,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως περίπου και την προσφορά στα 104,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και στις προηγούμενες προβλέψεις της.

Η χαμηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ+ βαθαίνει επίσης το έλλειμμα προσφοράς μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της EIA. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί την παραγωγή κατά περίπου 750.000 βαρέλια ημερησίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με βάση τις προβλέψεις της EIA.

Οι προηγούμενες προβλέψεις της έδειχναν μικρότερο έλλειμμα περίπου 550.000 βαρελιών ημερησίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι αποσύρσεις από τα παγκόσμια αποθέματα θα ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, δήλωσε η EIA. Οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς του αργού τύπου μπρεντ θα είναι κατά μέσο όρο 89 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, από 84 δολάρια το βαρέλι το πρώτο εξάμηνο, ανέφερε.

Η αγορά θα μπορούσε να γυρίσει σε πλεόνασμα και πάλι από το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους, εάν ο ΟΠΕΚ+ αποσύρει τις περικοπές παραγωγής, δήλωσε η EIA. Η ομάδα παραγωγών δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα ξετυλίξει σιγά-σιγά κάποιες εθελοντικές περικοπές από τον Οκτώβριο.

«Αναμένουμε ότι η αγορά θα επιστρέψει σταδιακά σε μέτρια αύξηση αποθεμάτων το 2025 μετά τη λήξη των εθελοντικών περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ το 4ο τρίμηνο του 24 και αφού η προβλεπόμενη αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+ αρχίσει να αντισταθμίζει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε η EIA.

Διαβάστε ακόμη